Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Ковид стъпка 1: Засилено тестване в училищата при скок на случаите в страната

снимка: Getty Images

Нов анти пандемичен подход е обсъждан от българските здравни власти. Както и предходният здравен министър в служебния кабинет, днес проф. Сербезова се обяви за затваряне и преминаване на учениците в онлайн режим на обучение едва след въвеждането на редица предхождащи анти Ковид мерки.

„Преди да се пристъпи към онлайн обучение на учениците ще се предприемат други мерки - спиране на извънкласните занимания, увеличаване броя на тестването на учениците, обучение по график."

проф. Асена Сербезова - кадър БНТ

Това посочи днес министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова пред медии в кулоарите на Народното събрание. Тя беше категорична, че преди обявяването на нови мерки, те ще бъдат предварително обсъдени с МОН и ще бъдат обяснявани на обществото – защо и на базата на какво се въвеждат.

Дотук с нормалността в област Добрич – от 10.01 на училище отново с Ковид филтър

Проф. Сербезова увери, че експертите ежедневно следят заболяемостта от COVID-19 сред медицинския персонал, разпространението на вируса на регионално ниво, заетостта на легловата база в лечебните заведения и т.н. На база анализ на тези показатели ще бъде взето решение за евентуалното въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки, като например преустановяването на плановите операции, стана ясно още от думите ѝ.

На журналистически въпрос относно намаляване сроковете на изолацията и карантината министър Сербезова коментира, че се очаква в началото на следващата седмица главният държавен здравен инспектор да предложи по-кратки срокове, съответно - от 14 на 10 дни и от 10 на 7 дни.  

c