Водещи новини Култура Общество

В семейството на именика д-р Йордан Папанчев от Добрич Богоявление е важен духовен празник

Д-р Йордан Папанчев е един от известните зъболекари в Добрич, отдал 43 години на професията. Завършил е през 1978 година стоматология в София и започнал професионалния си път по разпределение в генералтошевското село Спасово. След четири години се преместил в Добрич, а сега приема пациенти в кабинета си на ул. „Максим Горки“ 4.

„Кръстен съм на моя кръстник, казвал се е Йордан Бъчваров. Богоявление /Йордановден/ е много важен църковен и духовен празник, свързан е с традиции в нашето семейство. На 6 януари денят ми винаги започва с посещение в църквата. Взимам със себе си и 10-годишния ми внук, който също е Йордан, така че празникът е двоен“, споделя пред Про Нюз Добрич д-р Папанчев.

Малкият Йордан е дете на сина му д-р Георги Папанчев. Името „Георги“ също е на почит във фамилията. Дядото на д-р Йордан Папанчев е Георги, баща му е Гани Георгиев Папанчев, брат му, който вече не е сред нас, също е Георги.

„Преди години – тогава, когато бе забранено да се ходи на църква, на Йордановден свещеници ходеха и ръсеха светена вода по къщите. Та и тогава отбелязвахме този голям църковен празник. Винаги сме празнували по традиционен начин. Откакто се помня слагаме едни и същи ястия на масата – пуйка със зеле, руска салата, хайвер, баклава и други сладкиши. Руската салата, която всъщност е френска, правя аз, а останалото – съпругата ми“, разказва именикът.

Тази година д-р Папанчев е решил да празнува два пъти. Днес Йордановден ще бъде отбелязан традиционно в семеен кръг, с децата и внуците. Живот и здраве, на 19 януари, по стар стил, докторът смята да покани приятели и близки.

„Не очаквам подаръци, радвам се на пожелания – за здраве, за късмет, за благоденствие, за спокойствие, за мир. По принцип харесвам подаръци, които имат някакво знаково послание. Радвам се да ми подарят книги, нещо за спомен. Иначе вещите днес ги има, утре заминават.“

Фамилията Папанчев е доста рядка в България. Докторът разказа, че в началото на 20-и век дядо му, когато се захванал с бизнес, счел, че е хубаво фамилното му име да бъде по-особено и запомнящо се, за да прави впечатление. Решил да бъде Папанчев. „Не знам как е избрал точно това име. Тази фамилия се среща рядко в България. Знам, че в Добрич има друго семейство Папанчеви, но не сме роднини. Иначе повечето от Папанчеви в страната сме един род.“

Д-р Папанчев има син и дъщеря. Синът Георги е наследил професията от баща си, снахата Цветелина също е зъболекар. Запознали се като студенти, работили в Добрич, а после във факултета по дентална медицина във Варна. Там са хабилитирани преподаватели, доценти, доктори на науките. Дъщерята Ина е филолог, завършила е балканистика. Д-р Папанчев има три внучета, момчета – Никола, Йордан и Борис.

Про Нюз Добрич честити имения ден на д-р Йордан Папанчев и пожелава здраве, успехи и късмет!

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *