Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

В ОУ „Христо Ботев“ в Добрич почетоха подвига и гения на поета-революционер (Снимки)

Ученици и учители от ОУ „Христо Ботев“ в Добрич отбелязаха 174 години от рождението на поета-революционер и патрон на учебното заведение Христо Ботев. На тържеството присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов, представители на кметския екип и Общинския съвет, на обществени организации и културни институции.

Димитрина Славова, учител по български език и литература, прочете слово, в което заяви: „Нека да изразим преклонението си пред таланта и духа на поета и да заявим гордостта си, че той е българин и ние сме българи. Една от съвременните творби, посветени на поета, е „Ботев няма гроб“ на добричкия автор Ангел Веселинов. Ето откъс от нея:

„Ботев няма гроб. Тази дата не може да се празнува по стар или нов стил. Тази дата не зависи от дворцови преврати, нито от псевдодемократи. Тази дата не може да се купи с пари. Тя е платена с кръвта на нашата нация. И си мисля, когато случайно страдам, не е ли по-добре да празнуваме рождените дати, вместо смъртта на нашите патриоти? И няма да позволим България да стане гробище, най-малко на Ботев.“

Ученици прочетоха стихове, посветени на патрона си, а пред паметника на Христо Ботев в двора на училището бяха положени венци и цветя.

c