Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Честит и здрав ще е всеки, спасил кръста на Богоявление в Каварна

На 6 януари отец Василий Селемет от храм „Успение Богородично“ отслужи водосвет, след което хвърли светото рязпятие във водата. По традиция, на Йорданов ден, смелчаци скачат от втора буна в морска зона на град Каварна. Тазгодишният ритуал по изваждане на кръста от водите на Черно море започна в 11:00 часа.

По повод 174 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев, на 6-ти януари бяха положени цветя и венци на паметника му в градския парк.

Своята почит към именития българин отдадоха кметът на Община Каварна – г-жа Елена Балтаджиева заедно и нейният екип и представители на Исторически музей гр Каварна.

В словото си директорът на музея - Пенко Михайлов прочете есе, написано от ученикчката Йоана Кръстева от ОУ „Йордан Йовков“ в града.

Цветя поднесоха и възпитаниците от втора група „Звънче“ на ДГ „Здравец“ с възпитатели Ирина Христова и Керанка Марчева, придружавани от Петя Йорданова.

По повод на празника Йордановден, поздрав към жителите на община Каварна отправи кметът Елена Балтаджиева.

Уважаеми съграждани,

Днес отдаваме своята почит към Св. Йоан Кръстител, на празник, известен през годините като Йордановден или Богоявление.

Честваме кръщенето на Исус Христос от Йоан Кръстител на река Йордан.

Дълговечната традиция е залегнала в българския календар като един от най-големите християнски празници.

Знае се, че след църковната служба за Богоявление, миряните се отправят към морето, в което се хвърля Светият кръст. Знаем, и че този, който пръв извади от студените води Светото разпятие, ще бъде здрав, смел, изпълнен с вяра и щастлив през цялата година.

Като кмет на община Каварна, пожелавам на всички именници и празнуващи, да бъдат калени, за да превърнат мечтите си в действие за живот в един по – добър град, в един по – добър свят.

Нека на този ден всички да се изпълним с повече вяра, предадена ни от ценните християнски традиции.

Когато се нуждаем от помощ, да знаем, че вярата ще ни спаси.

Здраве, мъдрост и късмет желая на всички, които празнуват днес!

ЧЕСТИТ ЙОРДАНОВДЕН!

ЕЛЕНА БАЛТАДЖИЕВА

Кмет на община Каварна 

c