Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

БГ НПК: Нежелание на обществото у нас да се ваксинира, до дни смекчават част от Ковид мерките

Българските здравни власти предлагат смекчаване на противоепидемичните мерки, които да станат факт още през следващата седмица. Експертите в новосформирания Национален пандмичен комитет отчитат негативна тенденция за ваксинация сред обществото - обратно на очаквания бум след въвеждане на финансов стимул от 100 милиона лева от хазната.  

„Новият вариант на вируса Омикрон протича сравнително леко. Това позволява смекчаване на някои от мерките. Например карантината на заразени да бъде намалена от 14 на 10 дни. За контактните граждани тя ще стане 7 дни, вместо досегашните 10.” Това обясни след първото заседание на новия дизайн на БГ пионерите от Националния оперативен щаб /НОЩ/ зам.-министърът на здравеопазването доц. Георги Йорданов. 

Той обясни още, че основната тема, която е била обсъждана между експертите, е била за темпа на ваксинация в страната.

"България остава на опашката в Европейския съюз по процент на ваксинация. 35,7 е процентът на ваксинирани у нас, без да бъдат включени децата. Отчитаме нежелание на обществото да се ваксиниран като цяло. Искаме да стигнем до 60% ваксинирано население до края на месеца. Имаме голям брой ваксинирани в първите дни на годината, повечето от тях са хората над 65 години, привлечени от мярката на правителството."

В очакване на предстоящата пета поред вълна у нас, държавата реши да създаде два пандемични комитета. Същевременно, втори ден страната регистрира по над шест хиляди заразени дневно, а големите области се върнаха в тъмночервената зона по нива на заболяемост. На 4-ти януари т.г. редовният здравен министър професор Асена Сербезова инициира създаването на комитет, в който влизат само експерти на Здравното министерство. Днес (6 януари) за пръв път се събраха и членовете на Националния пандемичен комитет /НПК/. Според кабинета "Петков" това не е опит за версия на Националния оперативен щаб /НОЩ/, който пръв пое контролните функции в началото на пандемията, тъй като съставът на новата структура е различен. В НПК има общо 23-ма представители на различни министерства. Както и в НОЩ, в него участва и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Припомняме, че НПК беше създаден със заповед на премиера на редовното правителство на страната Кирил Петков.

По време на заседанието на Националния пандемичен комитет беше изрично подчертано, че ваксинацията у нас е доброволна и зависи от волята на всеки един български гражданин.

„Целта на Националния пандемичен комитет е да бъде създадена добра координация между институциите, за да могат належащите въпроси бързо да намерят своето решение.“ Това посочи министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова, която е и председател на Комитета. По думите ѝ, "в момента важното е всички сили да бъдат насочени към справяне с настъпващата пета вълна на пандемията".

„За да се справим със ситуацията, която има не само здравни и икономически последици, но засяга всички сфери на нашия живот, е необходима координация на правителствено и междуведомствено ниво. именно това е мисията на този Комитет.“

Сред основните приоритети на Националния пандемичен комитет са прогнозиране и оценка на епидемичната обстановка с цел подготовка на здравните и лечебните заведения и медицинските и немедицинските специалисти за действие по време на пандемия, създаване на организация за медицинско обслужване на населението и осигуряване на максимални възможности за лечение на заболелите граждани, както и създаване на организация за въвеждане на противоепидемични мерки и контрол на територията на страната.

В Националния пандемичен комитет с председател министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова влизат 23-ма членове – представители на всички министерства. Да се присъединят към комитета ще бъдат поканени и представители на:

  • Национално сдружение на общините в Република България
  • Национален център по общественото здраве и анализи
  • Български червен кръст
  • Национален център по заразни и паразитни болести
  • Българска агенция по безопасност на храните

Национален пандемичен комитет на България (членове/структура)

c