Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Балчик очаква 12 милиона лева от държавата за възстановяване на панорамния път до курорта Албена

Община Балчик е кандидатствала за финансови средства по повод свлачището във вилна зона „Фиш-фиш“ между Балчик и Албена. Това съобщи кметът на Балчик Николай Ангелов.

„Надяваме се, че тази година ще ни бъдат отпуснати средства от държавния бюджет. Проектът е много голям и Общината не може да се справи сама. Имаме пълна готовност да започнем премахването на това свлачище и се надяваме да получим средствата от МРРБ. По наши разчети ще са нужни около 12 милиона лева, за да укрепим брега и да можем да свържем отново Балчик и курорта Албена“, посочи Ангелов.

Свлачищни процеси в източния край на вилната зона има от няколко години. Засегната част от панорамния път между Албена и Балчик е с дължина 500-600 метра.

По повод на активирало се наскоро свлачище край Тузлата, Ангелов каза, че в момента няма поражения и се чака доклад от „Геозащита“.  След това ще се реши дали да се вземат спешни мерки и ако се налагат ще се кандидатства за средства пред Комисията по бедствия и аварии.

През 2022 година ще се направи пълна рехабилитация на пътя към в.з. "Кулака", съобщи още Ангелов. Това е първокласният път за Двореца, от кръстовището с международния път за Варна до ул. „Д-р Златко Петков“. Участъкът е с дължина около 3,5 км и след ремонта му туристите ще имат много по-добри условия за пътуване.

Тази година ще започне и изграждането на приюта за бездомни кучета. Обсъжда се дали той да бъде на терен близо до старите гробища или в двора на общинското предприятие БКС.

c