Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

2021-ва: Родилка с Covid успя да види бебето си преди да издъхне в болницата в Добрич, три бяха спасени

През изминалата 2021 година преживяхме нещо, което не ни се беше случвало отдавна – почина родилка. Това съобщи за Про Нюз Добрич началникът на Акушеро-гинекологично отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Ивайло Петев.

Случаят е по Гергьовденските празници.  Родилка на около 30 години постъпва в отделението с ковид-пневмония. „Ние я родоразрешихме, проведохме всичко съгласно протокола, който е изготвен за родилки, но за съжаление след 21-22 дни престой в реанимация на дихателна вентилация нашите усилия не дадоха желания резултат”, каза д-р Петев.

Починалата родилка постъпва в АГ-отделение с доказан COVID-19, без нужда от кислород, разказа лекарят. Лечението й започва  на момента. Поради влошаване на състоянието й и нужда от кислородотерапия е извършено родорезрешение. Няколко часа по-късно е интубирана. Преди това жената успява да види бебето си.

Детето се ражда преждевременно – в 29-а-30-а седмица. Престоява е в Отделението по неонатология около месец и половина-два. Изписано е около 20 дни след смъртта на майка си.

Д-р Петев сподели, че през 2021 година в АГ-отделение са имали общо четири родилки с ковид-пневмонии. Две от тях са били интубирани, а третата е била пред интубация. Трите успяха да преодолеят този изключително сериозен проблем, сподели лекарят. 

През миналата година през болничното звено са преминали над 20 пациентки с коронавирусна инфекция, каза лекарят. Ражданията са 796, а появилите се на бял свят бебета - 804.

c