Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

50 тона био бадеми ще преработва годишно инвеститор в Каварна

Предприятие за преработка и съхранение на земеделска продукция има намерение да изгради в Каварна "Био бадеми" ЕООД. Това става ясно от решение за преценяване необходимостта от извършване на оценка за въздействието върху околната среда /ОВОС/ на инвестиционното предложение на РИОСВ-Варна.

Предвижда се предприятието да бъде изградено на площ от 6 245 кв. м, разгърната застроена площ на производственото хале ще е 1 000 кв. м. Основната цел на производството е преработка на био бадеми. Капацитетът на преработката ще е около 50 тона годишно. Тя ще се извършва на няколко етапа: прием и окачествяване, обезпаразитяване със студ, първична преработка, която включва чупене на ядката, разделянето й от черупката, вторична преработка - печене, бланширане, белене на ядките посредством водна баня, а за начупени и повредени - филетиране, мелене и пюриране, опаковане и пакетаж, съхранение и експедиция. Като допълващо производство ще се изкупува, замразява и съхранява друга земеделска продукция - плодове и зеленчуци.

Решението на РИОСВ-Варна е да се не извършва ОВОС на инвестиционното предложение. Посочва се, че реализацията му няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху прирозвш местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитени зони. 

c