Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Събор на 70-те апостоли – имен ден празнуват Тихомир и Тихомира

Православната църква чества на 4 януари Събор на 70-те апостоли. Освен 12-те си ученици Христос избрал и други седемдесет, които също изпращал на проповед. Те проповядвали учението му не само със слово, но и с примера на добродетелния си живот, с любовта си към Бога и човеците, кръщавали повярвалите в Божието слово и вършели чудеса. След възкресението на Исус, заедно с дванадесетте апостоли и те се разпръснали по света да проповядват и са страдали за Христа.

Днес църква чества паметта на всички тях заедно.

Православната църква утвърждава честването на празника на седемдесетте апостоли, за да покаже равенството между тях и за да предпази от търсене на различия в почитта към тях. Те били избрани от Исус Христос да проповядват благата вест на Евангелието по цялата вселена.

Повечето от имената на седемдесетте апостоли не се споменават в Новия Завет, а са известни единствено от Свещеното Предание. Изключение правят само първите седем дякони, избрани от дванадесетте апостоли, посочени в апостолските предания. Но те никъде не са споменати пряко като апостоли.

На 4 януари имен ден празнуват Тихомир и Тихомира. Тихомир e славянско мъжко име, произлизащо от славянските думи „тих“ и „мир“. Името е давано като нарицателно да бъде носещият го в мир, в спокойствие като разположение на духа. Името има много стар произход и е разпространено с различна популярност през вековете сред всички славянски народи.

c