Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

С €300 вакси бонус Словакия стимулира хората над 60 г.

В Словакия бе приет закон за финансово стимулиране на ваксиниранационната кампания срещу разпространението на COVID-19 в страната. През декември управляващите договориха на хората над 60 години да бъде изплащано по-малко от предварително обсъжданото. Така, в страната, чието население е съотносимо с това на България, за всеки доброволно ваксиниран е предвиден бонус в размер на €200. За поставилите си и бустерна доза се изплащат още €100. Финансовото Ковид насърчаване бива превеждано по банкова сметка.

Епидемичната ситуация в Словакия е една от най-сложните в западната част на Еврозоната. Словашките здравни власти се принудиха да наложат пълно затваряне на икономиката си и въвеждане на извънредно положение.
От началото на пандемията са регистрирани над 845 хиляди случая на заразявания. Вече над 16 700 са починалите с доказан Covid-19.

графика: graphics.reuters.com

Вакси стимулирането с €300- стойност, сходна с нивото на средната месечна пенсия в Словакия, се изплаща под формата на медицински ваучери. За целта, управляващите заделиха ресурс в размер на 279 милиона евро.

източници: ТАСС / Bloomberg

c