Водещи новини - дясно Общество Политика

От 2022 г.: Масовите БГ пенсионери – на 64,5 години, с платени осигуровки за 60% от живота в труд

От началото на 2022 г. възрастта за пенсиониране на жените от най-масовата (трета) категория труд се вдига с два месеца, а на мъжете – с един. След корекцията (по действащата методика) новите жени – Евро пенсионери, ще придобиват право на българска пенсия след навършване на 61 години и 10 месеца, а мъжете-пенсионери – на 64 години и 5 месеца.

Два месеца се добавят и към изискването за необходим стаж, като за жените той става 36 години и два месец , а за мъжете – 39 години и два месеца. Превърнато в период от жизнения път до момента на пенсиониране:

  • за жените – 59,2% от живота в плащане на осигуровки към пенсионни фондове
  • за мъжете – 60% от живота в плащане на осигуровки към пенсионни фондове

Предвижда се увеличение с 2 месеца и на възрастта за пенсиониране на хората, на които не им достига стаж. Според Кодекса за социално осигуряване през 2022 г. Записаната възраст – и за мъжете, и за жените, вече е 66 години и 10 месеца, като условието за излизане в пенсия е новите български пенсионери да имат поне 15 години действителен осигурителен стаж.

Всички, които в предходна година са изпълнили условията за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, ще могат да се пенсионират във всеки следващ момент по вече изпълнените условия и през следващите години, независимо дали са настъпили промени в условията и режима за пенсиониране.

Според действащата формула, плавното увеличаване и постепенно изравняване на пенсионната възраст (за жените и за мъжете) е изчислено да завърши през 2037 година – при навършването на 65-годишна възраст и за двата пола От следващата година възрастта ще се обвързва с определената актуална средна продължителност на живота.

До 2037 година ще нараства с по два месеца на годишна база и изискуемият осигурителен стаж за пенсиониране за работещите при условията на трета категория труд – за жени и мъже, до достигане на 37 години за жените и 40 години за мъжете.

От началото на 2022 година е променена и т.нар линия на бедност в България. Тя става 413 лева. Актуализацията ѝ спрямо 2021-ва е с 44 лева.

Финансовите експерти в редовното правителство са изчислили промените по начин, позволяващ през 2022 г. българските пенсионери да получават същите средства, които им бяха изплащани до края на предходната година (с включената в тях добавка от 125 лева).

Ковид добавката за пенсионерите от 60 лева ще продължи да се изплаща от януари до юни 2022 г., като за целта са осигуряват 750 000 000 лв. Според разчетите на редовния Кабинет “Петков” размерът на бонуса от 60 лв. е определен така, че да няма възрастен българин под новата линията на бедност от 413 лева.

От средата на 2022 година предстои преизчисляване на пенсиите.

Припомняме, че в края на 2021 година влязоха в сила промени в пенсионното законодателство, според които минималната пенсия стана 370 лв. (вместо досегашните 300), а максималната се повиши на 1500 лв. (вместо досегашните 1440).

От 25 декември се повиши тежестта на всяка година осигурителен стаж без превръщане – от 1,2 на 1,35%, което води до средно 12,5% увеличение на пенсиите.

Българските пенсионери ще получат преизчислените размери на полагащото име се, с редовния месечен транш за януари 2022 г., като към тях ще бъде изплатена и разликата между старите и новите им размери за последните 7 дни на 2021 г. – от 25 до 31 декември.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.