Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

„Демократична България“ – Добрич с инициативи, свързани със земеделието, околната среда, къмпингуването

„Демократична България“ - Добрич ще продължи с инициативите си за решаване на проблемите на хората от област Добрич. Това стана ясно на пресконференция, дадена в началото на 2022 година от Албена Симеонова, народен представител от Добрич в 45-ото и 46-ото Народни събрания, арх. Надежда Пампорова, председател на местната организация на „Движение Да, България“ и Милена Керанова, председател на местната организация на „Демократи за силна България“.

Инициативите и стъпките, предприети от местната структура на ДБ, са свързани със земеделието, опазването на околната среда, достъпност на средата за живеене и др. „Поставихме проблем, свързан със земеделските производители. За да се пререгистрираш като земеделски производител, задължително попълваш 24 страници формуляр в три екземпляра. Този формуляр се заверява в общинската земеделска служба, оттам се отива в Областна дирекция, оттам отново в общинската служба. Настояваме да бъде прекратено това и да се извърши дигитализация на регистрацията на земеделските производители“, посочи Албена Симеонова.

ДБ Добрич инициира и подготвя Кръгла маса по проблемите на свободното къмпингуване, която ще се състои в Шабла, в началото на месец февруари. Ще присъстват представители на МРРБ, Министерство на туризма, МОСВ, поканени експерти от Зеленото движение. Потърсен е опит как това е урегулирано в ЕС. От ДБ Добрич смятат, че тази година благодарение на техните усилия т.н. диво къмпингуване ще бъде регламентирано.

Във връзка с плаж „Болата“ Симеонова посочи, че  върви съгласувателна процедура в МОСВ, така че да може кметът на Каварна да предприеме мерки и да кандидатства пред съответните фондове за ремонт на пътя до „Болата“ и на буните на плажа.

ДБ Добрич ще инициира дискусия за полезащитните пояси в Добруджа. Експертите са поискали отделна мярка в Програмата за развитие на селските райони, която да касае възстановяването и последващото поддържане на поясите. „Те вършат своята работа в подкрепа на почвеното плодородие и горската екосистема, но се нуждаят от много сериозна поддръжка. Има оплаквания, че навлизат в земеделски земи, че не се полагат никакви усилия за поддържането им. Очакваме да направим дискусията в най-скоро време в Добрич, имаме експерти, имаме приятели, които са ни помагали в тази насока и мисля, че ще излезем с полезни предложения“, каза Симеонова.

На брифинга бе подчертан успехът, постигнат с третирането на остатъците от етерично-маслените култури след изваряването им. „Растителните остатъци досега бяха третирани като отпадък от РИОСВ, производители бяха принудени да карат на сметището в Стожер огромни количества, което е много скъпо. Това са остатъци, каквито има и след жътвата на зърнените култури. Трябваше да предоставим на МОСВ доказателства от Института по почвите, от наши колеги от Международната организация на биоземеделците във Франция, които обясняваха, че това не е отпадък, а растителна маса, която може да бъде върната обратно в нивите. Това спестява много сериозен ресурс на производителите на лавандула. Факт е вече промяната и те могат да връщат в нивите преработения остатък от лавандула, което е и финансово облекчение за земеделците. Промяната е направена в края на октомври в Наредбата за третиране на отпадъците. МОСВ я направи, след като ние подготвихме предложения и доказателствен материал, че остатъците от лавандула не вредят на околната среда и не съдържат опасни вещества. Въпросът е повдигнат от нас и от наши приятели земеделци и вече е решен за цяла България. Да не забравяме и екопроблема с протестите на граждани срещу изгарянето на тези остатъци“, изтъкна Симеонова.

Друга инициатива на ДБ Добрич е кръстовището до село Петлешково в община Генерал Тошево да стане кръгово, защото там стават много катастрофи, а пътят от Кардам е много натоварен. Що се отнася до достъпността на градската среда, се предлага до входовете на жилищните блокове да се маркират паркоместа за хора с увреждания.

c