Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

ДБ Добрич: Надяваме се отпадните води от депото в Стожер да стигат до Суха река напълно пречистени

„Демократична България“ – Добрич проучва много сериозно и ще следи изпълнението на Проекта за развитие на регионалното депо за отпадъци в Стожер, стана ясно на пресконференция днес с представители на коалицията.

Както вече Про Нюз Добрич съобщи, намеренията са да се изгради тръбопровод с дължина 9 километра от депото до Суха река, като пречистените отпадни води да бъдат зауствани в нея, на около 700 метра от село Ново Ботево. Пречиствателна станция има, но тя все още не работи. Подписки с над 200 подписа срещу инвестиционно предложение на Община град Добрич във връзка с разширяването на депото подготвиха жителите на няколко села, които са разположени в района на Суха река. Тръбата ще мине през землищата на Драганово и Ново Ботево. Притеснения изразяват и жителите на Ведрина, Долина и Одринци.

Села край Добрич с подписки срещу вливане на отпадни води от Депото в Стожер в Суха река

„Хората се притесняват от потенциалните опасности, когато става въпрос за депониране на отпадъци. Пречиствателната станция в депото е изградена, но не е въведена в експлоатация.  Съвсем резонно е притеснението на хората какво точно ще се излива в реката. За мен основният проблем е недоверието на хората в институциите. Всичко, което се прави от експертите, се подлага на много сериозно съмнение. Хората в с. Ново Ботево, което е най-близо до заустването, са притеснени“, заяви председателката на „Да, България“ арх. Надежда Пампорова.

Такова заустване досега не е имало. Твърди се, че изнасянето на отпадните води става с цистерни до други депа, което е скъпо и неефективно. „За момента не е доказано да има някакво повърхностно замърсяване в района, но нашето желание е много сериозно да проучим въпроса. Проучваме проекта, ще следим преминаването на проектната документация през МОСВ. А с тръбопровода ще се реши въпросът за отпадните води, но се надяваме водата да достига до Суха река напълно пречистена. Има предвиден и мониторинг“, посочи Пампорова.

Проектът е изпратен по инстанциите за съгласуване.

c