Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Зърнопроизводството в Добруджа през 2021 година – отлични добиви, високи цени, добри ренти

Зърнопроизводителите от Добруджа изпратиха една много добра 2021 година, поне що се отнася до добивите и цените на продукцията. 1 199 403 дка площи с пшеница бяха ожънати в региона, при среден добив около 625 кг./дка., прибраното количество бе 750 хиляди тона. Средният добив от слънчоглед бе 285 кг./дка., а от царевицата – 745 кг./дка. Резултатите са много добри, в сравнение с отчайващата за земеделието 2020 година, когато заради сушата добивите удариха най-ниските си нива.

„По отношение на добивите годината беше много добра. Според нашите статистики в последните 10 години е нямало такива добиви в Добруджа. По отношение на цените нещата също вървят добре. В момента цените леко върнаха назад, но това се случва обикновено в края на годината -  търговията леко замира през декември, това не е изненада. Но цената на хлебната пшеница стигна до 540-560 лв./тон, царевицата стигна нива около 480 лв./т., слънчогледа – 1200 лв./т. Рядко се среща такова добро съотношение на цена и добиви“, коментира за Про Нюз Добрич Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Още през месец септември обаче земеделците си дадоха сметка, че с добрите резултати през 2021 година ще трябва да финансират следващата, защото разходите стават доста по-високи заради инфлацията и скока на енергоносителите. Тогава започна и кризата с цените на торовете за селското стопанство – хем цената им скочи в пъти, до 1280 лв./тон, хем липсваха на пазара. По думите на Жекова, селскостопанската техника също е поскъпнала – комбайни, трактори, товарачи, всичко е с около 30% нагоре.

Характерно за 2021 година бе изненадващо дългата сеитба на пшеницата. „Говоря за сеитби през декември месец, което е доста необичайно, но времето даде възможност за това. Продължи доста дълго и жътвата на царевицата заради натрупаната влага. Добре е, че има влага, от 1 септември запасите на кв. метър са 180 литра. Оттук насетне се надяваме през февруари и март да няма измръзвания, както и големи температурни амплитуди“, посочи Жекова.

Рентите в област Добрич тази година бяха двойно и тройно по-високи от сушавата 2020 г., когато масово се раздаваха по 30-50 лв. През 2021 г. земеделските ренти надминаха нивата от 2019 година, когато се изчисляваха средно на около 90 лева.

„Надявам се, че арендодателите не са разочаровани тази година, изключително добри са рентите. Винаги е имало отделни места, където се дават по 120 лева, но масово в цяла Добруджа да има ренти над 100 лева поне аз не помня. По отзиви от колегите, арендодателите сега са спокойни. Преживяхме и ние, и те 2020 година, която беше безкрайно разочароваща.

Прогноза за 2022 година е много трудно да се направи, следейки тренда на цените на световните пазари. Би трябвало цените да се задържат така, както са в момента. Поне няма някакви сигнали че ще паднат надолу, което пък означава, че скоро няма да излезем от инфлацията. Това ще е притеснителното през 2022 г. Надяваме се годината да бъде добра предвид разходите, които трябва да направим“, коментира Жекова.

Добруджанският съюз на зърнопроизводителите постави пред депутатите от област Добрич в новия Парламент проблемите в сектор „Земеделие“ и очакванията си за законодателни инициативи. От Народното събрание агробизнесът очаква Закон за браншовите организации, Закон за кооперирането, осъвременяване на Закона за кооперациите и на Закона за ползването на земеделска земя.

„Пожелавам на всички за 2022 година най-важното – здраве. Нека колегите все така да вярват, да са упорити и да са оптимисти – това е движещото в сектора. Пожелавам им да имат време за самите себе си и за семействата и да се радват на постигнатите резултати. Важно е годината да е добра за абсолютно всички хора“, пожела Радостина Жекова.

c