Водещи новини - дясно Общество

На 2 януари имен ден празнуват Силвия, Силвестър, Сребрен, Горан

Свети Силвестър е християнски празник, посветен на Силвестър I. Той е римски папа в периода от януари 314 до декември 335 г. Един от епископите на Рим е, които най-дълго оглавяват Светия престол.

Този празник се нарича още Карамановден, Волски празник, Риначовден, Силвестри, Силвестровден. Отбелязва се на 2 януари. На този ден празнуват Силвестър, Силвена, Силвана, Силвина, Силвия, Сребрен, Сребрина, Горан, Горица, Пламен и Пламена.

Обичаят има очистителен характер и е свързан с чистене, ринене на тора от оборите, който не е изхвърлян от Коледа. В нощта срещу празника момците, които са коледували, сред тях може да има и женени мъже, организирани в дружини по няколко души, обикалят домовете, в които има едър впрегатен добитък. Тръгват с музика и песни. Носят фенери.

Стопаните държат отключени портите, връзват кучетата, за да не лаят, когато дойдат риначите. В обора в нова торба оставят пита, месо, вино за дружината. Специален подарък, най-често пешкир, приготвя мома, която очаква любимият ѝ да дойде.

Ако някой момък е обиден или отблъснат от любимото момиче, на Св. Силвестър той може да си отмъсти, като му върне обидата. Вместо да изрине обора, той хвърля още тор вътре. Тежко̀ на мома, за която се разбере, че така е отмъстена. Ако това се случи, бащата бърза да изчисти срама още преди да е съмнало.

Празникът завършва с голямо хоро на мегдана.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.