Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Вакси бонус от 75 лв. за пенсионерите най-рано през февруари 2022 г.

От първия ден на 2022 година влиза в сила новата програма на правителството, предназначена за насърчаване на ваксинацията срещу COVID-19. Обявената еднократна добавка в размер на 75 лева за българските пенсионери със завършен имунизационенн цикъл срещу COVID-19 ще започне да се изплаща най-рано през месец февруари 2022 г.

От Националният осигурителен институт /НОИ/ напомнят, че във връзка с предстоящото изплащане на еднократна добавка от 75 лв. към пенсиите на лицата с приключил цикъл на ваксинация срещу COVID-19, не е необходимо подаването на изрично заявление за получаването на тази сума.

Финансовият стимул, за избралите доброволно да бъдат имунизаирани пенсионери, ще бъде изплатен заедно с редовните пенсиите за месец февруари (по график за 2022 г.).

Премиерът: Ковид вълна №5 идва по-рано от очакваното – в България ще е до 2-3 седмици

Параметрите на стимулиращата мярка бяха потвърдени и от премиера Кирил Петков след последното за 2021 година редовно заседание на новия кабинет на България.

От думите на премиера стана ясно, че "следващата Ковид вълна идва с голяма скорост и очакваме тя да бъде в България буквално до 2-3 седмици, даже малко по-рано отколкото очаквахме." Петков подчерта, че ваксинационния процес трябва да бъде засилен максимално, "особено за възрастното население на България, защото това е единствения начин да предотвратим запълването на болниците и потенциалните рискове от затваряне на икономиката, затваряне на училища".

"Не искаме това да се случи, но затова трябва всички българи да ни помогнат и да ни повярват."

c