Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Момиченце е първото бебе за 2022 година в болницата в Добрич

Момиченце е първото родено бебе за 2022 година в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, съобщи дежурният лекар в отделението по акушерство и гинекология д-р Калина Дянкова. Малката се е появила на бял свят в 5,20 часа днес под грижите на д-р Стойчев и акушерка Живкова. Тя е с тегло 3.200 кг и ръст от 51 см. Майката Севилен Сали Дервиш е от село Пчелино.

796 са ражданията в болницата в Добрич през отминалата 2021 година. Последното родено бебе е момченце. То е проплакало в 11 часа на 31 декември. Родено е със секцио, а екипът положил грижи за майката и новороденото е в състав д-р Хаджиларски и д-р Байчев. Майката Мюсебие Себат е от с. Абрит.

Изпълниха се прогнозите, че ковид пандемията ще се отрази на броя на ражданията тази година. Ако за предходните две години в болницата в Добрич е имало  средно по 870 раждания, за настоящата те са едва 796.

Още преди година завеждащият отделението д-р Ивайло Петев коментира пред Про Нюз Добрич, че се очаква рекордно ниска раждаемост през 2021 г. Тогава той посочи, че цифрите опровергават това, което масово се говореше, че ще има много новородени, защото хората ще си стоят вкъщи.  Данните сочат, че броят на новородените е намалял със 7-8 процента спрямо предходните години. Ако през последните две години на месец в отделението са проплаквали средно по 75 бебета, то през настоящата година те са едва 65, което означава, че на ден в МБАЛ-Добрич се раждат средно по две деца.

Снимката е илюстративна

c