Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Вместо със сняг, посрещаме 2022-ра със слънце и пролетни температури в област Добрич

Новата 2022 година ще започне без традиционните студен северен вятър и поледици в област Добрич. Както и за Коледа, снегът в последния ден от отиващата си 2021-ва ще остане мираж за добруджанци. Според прогнозните синоптични модели, в новогодишната нощ над региона ще остане ветровито, но с положителни температури, по-високи от обичайните за периода.

Над западната половина от страната ще бъде предимно ясно, а над източната - облачността ще е значителна. В Дунавската равнина ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат предимно между 0° и 5°, в София - около 1°. През първия ден от новата година облачността ще е променлива, преди обяд над източната половина от страната и над планините, по-често значителна, но без съществени валежи. Ще е ветровито - с умерен, в Дунавската равнина и западната част на Горнотракийската низина и силен вятър от запад-северозапад. Ще се затопли още и максималните температури ще бъдат между 10° и 15°, в София - около 12°.

Над планините облачността ще е променлива, преди обяд предимно значителна. Само на изолирани места ще превали слабо. Ще духа силен до бурен вятър от северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра 8°, на 2000 метра - около 2°.

Над Черноморието облачността ще е предимно значителна, но без съществени валежи. Ще духа умерен и временно силен вятър от запад-северозапад. Максимални температури на въздуха: 12°-15°. Температурата на морската вода е 8°-10°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Януари ще започне със сравнително топло и ветровито време. Облачността ще е променлива, често значителна, на отделни места ще има и слаби превалявания от дъжд, в планините над 2000 м - от сняг. По-малка е вероятността за валежи към 3-4 януари. През втората половина от първото десетдневие ще преобладава облачно време. Повишена вероятност за валежи има около 6-7 януари, отначало от дъжд, който с краткотрайното застудяване в ниските планински райони и високите полета в Западна България ще премине в сняг. Към края на периода ще се затопли.

През първите дни от второто десетдневие температурите отново ще се понижат. Запазва се тенденцията за предимно облачно време с валежи от дъжд и сняг. По-голяма вероятност да са на повече места и по-значителни по количество има около средата на десетдневието. Относително по-малка е вероятността за валежи към 17-18 януари, когато и температурите за кратко ще се повишат.

През третото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. По-голяма вероятност за валежи има през периода 22-24 януари. През последните дни от месеца вероятността за валежи намалява, изгледите са за облачно и мъгливо време в равнинната част от страната и повече слънчеви часове в планините и планинските райони.

източник: НИМХ

c