Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Три присъди, включително за изнасилване и грабеж, има убиецът от Тервел

51-годишният Фаредин от Тервел, който уби на улицата жена си с камъни, е лежал в затвора. Той е осъждан три пъти. Първото му престъпление е било особено тежко - за изнасилване и грабеж, като му било наложено наказание осем  години затвор 

В публично съдебно заседание, проведено на 30.12.2021г., Окръжен съд – Добрич постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Ф.М. А. от гр. Тервел, на когото е повдигнато обвинение за това, че на 28.12.2021г. в гр. Тервел умишлено умъртвил А.Н.А., като деянието е извършено по особено мъчителен за жертвата начин. От Окръжния съд в Добрич представиха съображенията на съда за вземане на мярката за неотклонение:

От събраните до настоящия момент доказателства по досъдебното  производство – протоколи за оглед на местопроизшествие и фотоалбуми към тях, за претърсване и изземване в неотложни случаи с последващо съдебно  одобрение, протокол  за  разпит  на обвиняем на  място, протоколи за разпити на свидетели, включително и пред съдия, протоколи  за доброволно предаване, както и останалите приложени по делото доказателства, се установява, че е налице обосновано подозрение за съпричастност именно на обвиняемия Ф.М.А. от гр. Тервел към предявеното обвинение, предмет на досъдебното производство.

Престъплението по чл.116 от НК, за което е повдигнато обвинение на Ф.М.А. от гр. Тервел,  се характеризира с изключително висока степен на обществена опасност, като с оглед на предвиденото високо  наказание  за  същото, съдът намира, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие с цел избягване на евентуална бъдеща  наказателна репресия. Към настоящия момент съдът намира, че обвинението е с достатъчна степен на вероятност. Налице е обосновано подозрение за съпричастност на обвиняемия към предявеното обвинение, което е било и основанието на органите  на  досъдебното  производство  да  му  повдигнат  такова.

От приложената по делото справка за съдимост се установява, че Ф.М.А. от гр. Тервел е  осъждан  три  пъти с влезли в сила присъди. Макар, че вече е реабилитиран по съдебен ред  за първото му осъждане следва да бъде отбелязано, че то е било за извършени от него три тежки умишлени  престъпления  за изнасилване и грабеж, като му било наложено наказание осем  години  „лишаване  от  свобода“  при  „строг“  затворнически  режим  и  това наказание е било търпяно ефективно. Гореизложеното сочи, че до настоящият момент наложеното на Ф.М.А. от гр. Тервел ефективно наказание, категорично не е осъществило своето поправително и превъзпитателно въздействие, което го характеризира като личност с висока степен на обществена  опасност.

Окръжният съд съобразявайки се с тежестта на повдигнатото обвинение, с предишните осъждания на обвиняемия, включително и ефективно  изтърпените  от  него  наказания  приема, че съществуват данни за проявена упорита престъпна воля от негова страна, което води до  неминуемия  извод, че  опасността  обвиняемия Ф.М.А. от гр. Тервел да  се  укрие  или да извърши друго престъпление е напълно реална. Извършеното престъпление е тежко такова и се характеризира с изключително висока степен на обществена опасност, като следва да бъде отбелязано, че престъплението  по  настоящото  дело  е  извършено  с  особена  жестокост и  по  особено  мъчителен  начин  за  убитата.

Посочените обстоятелства, а също така и законодателната оценка, която е дадена на това престъпление, а именно, чрез високата степен на наказуемост предвидена за същото, навежда съда на извод за реалната опасност, визирана в чл.63 ал.1 от НПК, като съдът намира, че единствената адекватна мярка за неотклонение в настоящият случай е мярка за неотклонение "Задържане  под  стража". Съдът приема също така, че евентуално не налагане на тази мярка за неотклонение  би  довело до реална опасност Ф.М.А. от гр. Тервел да се укрие /с  цел  осуетяване  на  евентуална  бъдеща  наказателна  репресия/.

c