Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Мега защита: В Израел вече ваксинират с 4-та доза срещу Омикрон

снимка: Abir Sultan/EPA

Здравните власти в Израел започнаха ваксинация с четвърта доза ваксина срещу COVID-19. Таргетната група са най-уязвимите сред населението на близкоизточната държава - хората с отслабена имунна система, възрастните и здравните служители.

На фона на изключително плътно ваксинално покритие на населението, страната е сред първите взели такова радикално решение, докато в редица части на света вълната, предизвикана от коронавирусния щам Омикрон отшумява, а в други тепърва набира скорост.

През 2020 година еврейската държава проведе безпрецедентна по мащабите си ваксинационна кампания и властите стъпват на стабилна база, предприемайки ваксиниране с поредна допълнителна (четвърта) доза. Стратегията предвижда най-напред да бъдат екстра ваксинирани хората с отслабен имунитет, по-възрастните израелтяни, както и служителите в домовете за социални грижи.

Ваксинацията с четвърта доза е започнала днес, в израелския медицински център "Шеба", където четвърта доза е била приложена на пациенти, на които е било присадено сърце или бели дробове.

Решението за поставяне на поредна анти Ковид доза с продукта на "Пфайзер/Бионтех" е взето от експертна комисия на здравното министерство през миналата седмица, информира Агенция "Ройтерс". Според изданието, четвърта ваксина на Pfizer е предвидена за медицинските работници и за гражданите над 60-годишна възраст.

източници: REUTERS / AP

c