Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Решават съдбата на тенти и тераси към множество заведения в Каварна

Информация за извършени проверки от комисия във връзка с постъпили сигнали за нарушения в заведения за обществено хранене /ЗОХ/, разположени на територията на гр. Каварна предстои да разгледа на днешното си заседание Общинският съвет в морския град. То ще започне от 14 часа.

Проверките са извършени със заповеди на кмета Елена Балтаджиева от 07.09.2021 г., 18.10.2021 г., 18.11.2021 г. и  25.11.2021 г. 

В общинската администрация са подадени три сигнала с твърдения за извършени закононарушения от фирми, които стопанисват заведения за обществено хранене на територията на община Каварна. Сигналите касаят това дали се заплаща наем за заетите от обектите общински площи, имат ли необходимите разрешителни за поставяне на тенти, подиуми, преместваеми обекти, заплаща ли се такса „смет“, има ли сключени договори за наем и др.

Сигналите са подадени от две лица от Добрич – Иван Ангелов Иванов и Георги Георгиев Стефанов. Според пост в социалната мрежа на Диян Дуков, представител на туристическия бранш и собственик на едно от цитираните заведения, жалбоподателите са несъществуващи лица, което е било доказано от проверка на компетентните институции.

Единият сигнал е относно бистро „Горгона“, ресторант „Дукова къща“, бистро „Стария мост“, пицария „Морели бийч“. Друг сигнал е относно обекти бистро „Лагуна-тераса“, кафе сладкарница @COFFEE, бар „Бизоне“, ресторант „Соленков“, ресторант „Чиракман“, кафе-бар „Булгаро“, снек-бар „Корнер лайф“, кафе аперитив „Класик“, закусвалня „Кестените“, сладкарница „Малина“ и снек бар „Какаду“, подпорна стена с алея, тераса пред външен басейн и дървен подиум в морски плаж „Нос Иканталък“ на територията на курортен комплекс „Карвуна“,

Има обекти, за които не са открити строителни книжа и документи, за други не е проведен търг или конкурс, липса на договори за наем. Установени са разрешения за поставяне на временни преместваеми постройки и съоръжения за търговия  без проведен търг или конкурс, без решение на Общинския съвет, без сключен договор с общината за заеманата площ. Преместваеми обекти, които не отговарят на критериите на ЗУТ, неплатени такси за тротоарно право, разрешения за преместваеми обекти с изтекъл срок и т.н. Назначената със заповед на кмета комисия е изготвила констативни протокола.

Докладната записка предвижда Общинският съвет в Каварна да възложи на кмета да предприеме в закона действия с цел опазване и съхранение на общинската собственост.

c