Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Директорът на „Двореца“ в Балчик Жени Михайлова: Опитваме се да участваме в благородни каузи

54 културни събития – концерти, фестивали, театрални постановки, изложби и др., са организирани през отминаващата 2021 година в Държавния културен институт - Културен център „Двореца“ в Балчик, съобщи директорът му Жени Михайлова.

През месец септември в Двореца се проведе заключителна конференция по европейската програма Еразъм+ К2, съвместно с галерията по съвременно изкуство в Галац, Румъния и Средното училище по стъкло и дизайн в град Валашске Мезиржичи в Чехия, което е под егидата на ЮНЕСКО. С училището Културният център поддържа дългогодишни ползотворни връзки, а тази година бе сключен меморандум за културно сътрудничество и с Общината в чешкия град. Той е за обмен на творци, като вече са подадени първите имена на артисти, които догодина ще представят свои произведения в Двореца.

„Насърчаване на участието на доброволци в дейностите на Културния институт е една от важните задачи, които сме си поставяли през годините, но пандемията беше пречка за това. Надяваме се догодина по Еразъм+ да имаме около 10 доброволци, ако, разбира се, го позволяват условията“, посочи Михайлова.

През 2021 година е провеждан обмен на гостуващи изложби между Двореца, Елит арт клуб Юнеско от Румъния, училището в Чехия, Българския културен център във Варшава, Българската търговско-промишлена палата. В момента в галерията в Констанца, Румъния гостува забележителната изложба „Вечната красота на Двореца Балчик“, която след това е поканена в Букурещ. Изложбата гостува и в Палермо, с много добри отзиви в сицилианската преса.

„Макар и с малко, се опитваме да се включим в благородни каузи и се надяваме това да бъде добър пример за останалите институции. Такава кауза е дарението, което правим чрез закупуване на саморъчно изработени картички от децата със специални нужди и увреждания от „Карин дом“ във Варна. Целта е довършването на детския дневен дом, където има и деца от Добрич и от цяла Североизточна България“, изтъкна Жени Михайлова.

Тя сподели още, че ръководството на „Двореца“ разчита догодина отново да участва в търг за „Морски плаж Двореца“. „За нас е много важна откритата сцена на плажа, на която представяме художествено-творческа програма. Чрез нея нашите гости имат свободен достъп до културните ни събития, защото иначе пропускателният режим е „странен“, каза Михайлова, имайки предвид касите на Ботаническата градина и дългогодишното неразбирателство по отношение на Двореца между Министерството на културата и СУ „Св. Кл. Охридски“.

c