Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Роми от цяла Европа дариха за храна за празника на крайно бедни от села край Добрич

Непознати се отказват от банкет за празниците, за да дарят за храна на нуждаещи се у нас. Подпомагаме всички в нужда, без значение дали са роми, българи, турци или евреи, заявява инициаторът

За пореден път емигрантите от ромски произход се обединяват, за да помогнат на бедните си сънародници в област Добрич.

Инициативата е на 30-годишиния Нурджан Сашов е от село Воднянци. Той е музикант и звезда сред 15-хилядната българска общност в Кьолн. Живее в Германия от 14 години.   

Акцията е в подкрепа на крайно нуждаещи се от селата Хитово, Алцек и Воднянци. Преди дни Нурджан я обявява в лайв в социалната мрежа. И се отзовават много приятели и близки, основно емигранти в различни държави в Европа. Включват се обаче и хора от България. Както и съвсем непознати.

Цунами от доброта предизвика в Добрич живо предаване във Фейсбук за съвременния Дон Кихот

Нурджан споделя, че дълбоко го е трогнал и разплакал жестът на напълно непознати емигранти в Белгия. Преди няколко дни, в 2 часа след полунощ, по Месинджър го потърсил Сали от Ловчанци, който е собственик на заведение в Белгия. Разказал, че група от 5-6 негови приятели го помолили да отвори заведението за празничен банкет. Сали се съгласил. От дума на дума им разказал за инициативата на Нурджан в помощ на нуждаещите се хора от добруджанските села. Пуснал им лайв от предишната кампания. Тогава приятелите заявили, че се отказват от банкета, че няма да ядат и пият, а предвидените 500 евро даряват за кампанията. „Разплаках се. Останали са хора на този свят“, разказа Нурджан.

Сред дарителите има човек, предоставил  1000 евро, други участват с по-дребни суми. Включила се дори служителка от банката, която като научила за какво се превеждат парите, дарила 10 евро.

Смъртта на 4-годишно дете от Добрич изкара 800 на протест пред болница в Кьолн

Така общата набрана сума от емигранти от Холандия, Германия, Турция, Белгия, България и други държави в Европа, е 3600 евро. С тях са закупени хранителни продукти от първа необходимост. На 24 декември те са раздадени на крайно нуждаещи се хора от трите села по списъци, изготвени от кметовете, а количествата са определени  в зависимост от броя на членовете на семейството.

„Да са живи и здрави всички хора от цяла Европа, които съдействаха да се подпомогнат тези семейства за празниците“, споделя Нурджан. Той е категоричен, че помощта е за всички, които имат нужда. „Има самотни майки, възрастни хора в Хитово, които не са от нашия етнос, българи са, но са наши. Няма значение българин, турчин или евреин. Важното е, че ние знаем положението на тези хора, че са крайно нуждаещи се“, споделя младият мъж. Той благодари на всички, помогнали на тази прекрасна благотворителна инициатива в помощ на крайно нуждаещите се хора.

„Мисля, че този, които е дарил за тази кауза, ще се радва, че в тенджерите на някои от тези хора, в които отдавна не е имало никакво ядене, сега ще са пълни и ще има с какво да се нахранят, благодарение на тях. Бъдете благословени в изобилие на този свят християнски празник Коледа и на нашия мюсюлмански Байрям“, пожелава Нурджан.

Преди три години по Коледа той семейството му изгуби 4-годишната му дъщеричка Селин в резултат на лекарска небрежност отстрана на болница в Кьолн.

c