Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Искане за нова забрана на 5G в Балчик - подписка за продължаване на мораториума

Местна гражданска инициатива е внесла в Община Балчик искане, подкрепено с 200 подписа, за продължаване на забраната за изграждане на антени за 5G излъчване на територията на общината.

Припомняме, че през октомври миналата година Общинският съвет на Балчик прие решение за временен мораториум на изграждането на 5G мрежа на територията на общината. В решението се казваше, че „на основание на ЗМСМА се налага забрана за разполагането, ползването, поддържането и развитието на електронните съобщителни клетъчни мрежи от пето поколение и съоръжения към същите за период от 1 година, считано от датата на обнародване на решението“. Така Балчик стана първия град у нас, забранил новата технология.

В искането си сега гражданите настояват Общинският съвет да приеме решение за забрана изграждането на антени за 5G излъчване на територията на община Балчик, като се позовават на това, че през „миналата година бе ясно научно доказано от ЕК, че посоченото вреди на хората и околната среда“.  

Балчик – първата община в България със забрана за 5G

Основание за това искане на гражданите мотивират със „задълбочено международно научно проучване, както и окуражителните примери на много държави и български общини“. Цитира се отговор на еврокомисаря Тиери Бретон на  въпрос от хърватския евродепутат Иван Синчич, че страните-членки на ЕС не са задължени да въвеждат 5G.

Цитирани са градове и държави, в които такава забрана е била въведена.

За България засега има данни за такива решения на общинските съвети на Балчик, който беше последван от Мъглиж.

Използвани са коментари от панел за научни изследвания на Европарламента „Бъдещето на науката и технологиите“, както и доклад „Въздействия върху човешкото здраве и природа от безжичната мрежа на пето поколение“ и срещи на еврокомисията от декември 2020 г. и юни 2021 г.

Посочено е още решение на Европейската комисия да регистрира европейска гражданска инициатива под надслов „Да спрем (((5G))) мрежите — нека останем свързани, но защитени“ („Stop (((5G))) – Stay Connected but Protected“). В нея се посочва, че „Въвеждането на 5G излага на риск нашето право на здравословна околна среда, свобода и неприкосновеност на личния живот“ и затова призовават Комисията да предложи законодателство за защита на гражданите и околната среда от тези заплахи.

c