Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Почитаме паметта на загиналите в Кербала войници, сред тях и Свилен Киров от Добрич

На 27 декември 2021 г. се навършват осемнадесет години от атаката с камион-бомба на база „Индия“ в град Кербала, когато вследствие на експлозията загиват петима военнослужещи от първия български военен контингент, участвал в операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак.

29-годишният командир на рота, капитан Георги Качорин, 36-годишният старши сержант Иван Инджов – командир на отделение, 26-годишният младши сержант Антон Петров – командир на отделение, и 25-годишният мерач, редник Свилен Киров от Добрич, от българския пехотен батальон, загинаха при терористичното нападение срещу базата на българския контингент, уточни той. Денонощие по-късно в болницата в Багдад, от раните си почива 26-годишният лейтенант Николай Саръев, допълни той. Повече от 20 човека са ранени в различна степен при нападението с взривена кола-цистерна, пробила загражденията, въпреки реакцията на охраната, която не успяла да предотврати взрива.

По традиция в края на декември с военни ритуали в различни гарнизони в страната се отдава почит към всички български военнослужещи, загинали в операцията на Многонационалните сили в Ирак (операция Iraqi Freedom).

Личният състав на Единния център за начална военна подготовка в гр. Плевен почете паметта на военнослужещите от 5-та Шипченска механизирана бригада, загинали в операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак. Пред паметната плоча, поставена във войскови район 1163 в града, беше отслужена панихида в тяхна памет. „Хората, които рискуват живота си не само като защитават териториалната цялост и границите на страната си, но и като служат далеч извън пределите на Родината, заслужават уважение и признателност“, подчерта в словото си командирът на Единния център полковник Иван Вълев. Представители на Българската православна църква, организирани от Плевенския митрополит Игнатий, отслужиха молебен в памет на офицерските кандидати Иван Инджов, Свилен Киров, Гърди Гърдев и Димитър Димитров, и на всички други военнослужещи, загинали при изпълнение на воинския си дълг в мирно време. Паметта им беше почетена с едноминутно мълчание.

c