Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Спортист №1 на Добрич Пеньо Пенев съвместява турнирите по карате с треньорство и работа като полицай

За втори път след 2018 година, състезателят на Карате клуб „Самурай“ Добрич и национал Пеньо Пенев е Спортист № 1 на Добрич. „Радостен съм, очаквах да съм в тройката, но не знаех на каква позиция ще бъда класиран, защото имаме много добри спортисти“, сподели пред Про Нюз Добрич каратистът.

Той е роден през 1999 година в Добрич, учил е в Хуманитарната гимназия – мястото, което от много години е стожер на този спорт в Добрич. Пеньо започнал да тренира на 7 години, запалил се покрай брат си Янко Соколов, който по това време вече е име в карате спорта. Увлякъл се и по мотото на клуба – "Най-висшата цел на бойното изкуство карате не е нито победата, нито загубата, а усъвършенстването на характера на боеца".

През 2010 година е първото републиканско състезание на 11-годишния тогава каратист, който веднага грабнал златен медал в дисциплината ката. „Тогава много се зарибих и досега - яки тренировки. От 2010 година досега на държавните първенства съм имал само една-две загуби, останалото са победи. А от 2016 година, откакто се състезавам при мъжете, нямам загуба“, казва Пеньо.

Най-големият му успех на международен терен е през 2018 година в Португалия, когато печели златен медал на Европейското първенство по годжу-кай карате в групата до 21 години. Това състезание е особено успешно за КК „Самурай“ - тогава каратеките се връщат с 4 златни медала и две трети места.

Последните две години, заради пандемията, както навсякъде и нещата в карате спорта са по-трудни - с организацията на състезанията, с пътуванията. Много турнири отпаднаха. На Балканското първенства в Хърватия тази година Пеньо получава контузия и заради това не успява да се пребори за медал.

За първи път в историята на Олимпийските игри, тази година в Токио се проведе турнир по карате и за радост на всички българи успехът за страната ни бе голям.

„Всички каратисти бяхме горди с Ивет Горанова и златния й медал в Токио. Това е важно за каратето, защото така спортът се популяризира, за него се чува и масовостта му нараства. За съжаление през 2024 година в Париж каратисти няма да има. Елиминираха нашия спорт, както елиминираха вдигането на тежести и бокса, а тези два спорта са от десетилетия в олимпийската програма. Това според мен е много грешно и безсмислено (б.р. МОК реши да извади от Игрите в Лос Анджелис през 2028 година щангите, бокса и модерния петобой. Турнир по карате няма да има в Париж през 2024 година, но е възможно този спорт да се върне четири години по-късно). Не знам по какви критерии е решено, но е нелепо. Това са спортове, които традиционно са олимпийски. Дано, както се чуват слухове, каратето да се върне в олимпийското семейство“, коментира спортистът.

Пеньо е треньор в Карате клуба от 4 години. Провежда занимания с около 15 млади каратисти. Преди Нова година тренировките се преустановяват. „Разпускаме ги малко да си починат от натоварванията и след 1 януари започваме на нови обороти, за да се подготвим за състезанията. Със сигурност държавното първенство ще е през април, но за останалите турнири е трудно да се предвиди. Моите деца имаха успешна година. Спечелиха 5 златни медала от републиканското през април 2021 г., а в Русе на Националната купа по карате през октомври имахме също толкова златни отличия. Надявам се догодина да затвърдим тези постижения на малките, те стават с много труд и постоянство. Много удовлетворен се чувствам, когато някое от моите деца вземе медал, защото това е в резултат от труд и нерви. Те са малки и е много важно по време на състезанието да успееш да ги събереш, да могат да се концентрират. Те виждат голяма зала, много хора и е важно е да ги държиш в кондиция. След като успееш да го направиш, си доволен“, разказва Пеньо.

Той е полицейски служител, работи в Първо районно управление на МВР Добрич от една година. „В тази работа постоянно се учи по нещо ново, всеки ден е различен, има различни казуси, предизвикателство е. Мисля, че лесно свикнах. Каратето и спортът въобще ми помогна в тази професия с това, че съм научен на дисциплина“, казва Пеньо.

За съжаление младият мъж няма много свободно време за почивка и хобита. От работа – в залата за тренировки, срещи с приятели и общо-взето е това. На Коледа и Нова година ще празнува със семейството си и с приятелката си. Пожелава на себе си и близките си много здраве и всеки да постигне целите си. Той има намерение да кандидатства в Националната спортна академия, педагогически профил и иска един ден да може да преподава физическо възпитание.

c