Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

30 години Дядо Коледа от Добрич носи блясък в очите на децата

За около 30-а поредна година актьорът от Драматичен театър „Йордан Йовков” в Добрич Красимир Демиров облече дрехите на Дядо Коледа, нарами чувала и с много любов и настроение тръгна по домовете на малки и големи, за да ги зарадва с подаръци. Питаме го дали това е любимата му роля. Актьорът отговаря: „Не, това не е любимата ми роля, но това е любимият ми сезон в годината. Дядо Коледа не е роля. Дядо Коледа е призвание. Виждал съм много Дядо Коледовци, които правят това просто, за да отбият номера и да вземат някакви пари. То си личи по блясъка в очите на децата, когато ти вярват, че си истинският.”

Красимир Демиров споделя, че като Дядо Коледа е бил от старото летище в Добрич до фирми през домовете на заможни и по-бедни добричлии. По думите му канят го хора, които искат да доставят радост на децата си. Бил е канен като Дядо Коледа и на фирмени тържества, преди 7-8 години е присъствал и на откриване на автосервиз.

„Да са живи и здрави китайците”, така актьорът отговаря на въпроса с какви подаръци най-често радва децата. Споделя, че тази година деца от Добрич много хубаво са го изненадали – шест от тях са си поръчали книги. По думите му книгите не били пожелани от майките и татковците им, а от самите деца. Това не ми се беше случвало от много отдавна, допълва добричкият Дядо Коледа.

Актьорът споделя, че когато Белобрадият старец се появи децата реагират по много странен начин. „Виждал съм почти еуфория у децата – разказва той. - Виждал съм дори деца, които в първия момент се стряскат. Може би защото през цялото време преди Коледа родителите им говорят, че ако не слушат Дядо Коледа няма да ти донесе подарък. И всичко това е е като натрупване у тях: „Ами ако не съм слушал? Ами ако Дядо Коледа не ми донесе подарък?” Има едно стряскане. За това съветвам родителите да не казват на децата си, че Дядо Коледа няма да им донесе подаръци. Лоши деца няма. Поразиите са част от детството”.

Демиров разказва и един от най-милите за него случаи, в които е бил Дядо Коледа. Мъж от Добрич, който бил в командировка, го изпратил в дома си, за да занесе подарък на съпругата му. Върнал се докато Дядо Коледа поднасял подаръка. Тя беше наистина щастлива да го види, сподели актьорът.

Според него пандемията от COVID-19 се е отразила на ангажиментите му като Дядо Коледа, те са намалели. Самият той също гледа повече да се пази въпреки, че е ваксиниран с три игли.

Дядо Коледа /Красимир Демиров/ отправя пожеланието в Добрич да има повече деца. „Виждам, че малко колички има в този град, трябва да са повече. Защото децата всъщност са смисълът на човешкия живот”, казва в заключение актьорът. 

c