Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Коледарска група от студенти и ученици обикаля Дуранкулак и нарича за здраве и щастие

Коледарска група от шестима млади хора ще зарадва с песни и наричания жителите на Дуранкулак на Бъдни вечер. Христо Панчев е един от тях. Той е 19-годишен, студент в е в Националната спортна академия, родом от Дуранкулак, учил във Ветеринарната гимназия в Добрич. Заедно с него ще облекат фолклорните носии, ще сложат калпаците и ще вземат гегите още двама студенти и три момчета дванадесетокласници.

„С групата сме заедно вече четвърта година. Решихме да продължим традицията за коледуване в селото, защото тя съществува от дълги години. Ще зарадваме хората, надяваме се да им дадем позитивна енергия. Смятам, че с този обред и песните ние носим доброто и топлината в къщите. Хората реагират много мило, радват ни се, особено децата, когато чуят, че сме на вратата и пеем“, каза за Про Нюз Добрич Христо.

Коледарите тръгват обикновено по времето, когато хората са седнали на трапезата на Бъдни вечер. На външната врата започват да пеят: „Стани, стани, нине, стани, отвори ни…..“. Обикалят 20-30 къщи. Домакините ги даряват с краваи, сладки, плодове, баници, суджук, вино, пари.

„Аз съм разговарял с момчета от групата ми в Спортната академия, повечето не знаят какво е коледуване, не са ходили да изпълняват ритуала. За мен е страхотно преживяване. С групата смятаме още поне 5-6 години да коледуваме, после ще предадем щафетата на следващите, така, както ние поехме от предишните коледари в селото“, казва Христо.

В Дуранкулак има и малка група коледарчета – ученици в 4, 5 и 6 клас. Носиите осигурява местното Народно читалище „Дружба – 1898 г.“ Тази година били купени нови калпаци, направили им и геги.

Кметът на Дуранкулак Веселин Йорданов също преди време е бил член на коледарската група - от 10-годишен, докато завършил училище. „Като се мръкне се събираме, обикаляме, пеем за берекет на къщата, за момиче или момче, за здраве. Станеникът казва молитвата във всяка къща. Много е важно да се продължава народният обичай коледуване. И миналата година обикаляха момчетата, но предварително във фейсбук питаха хората дали ще ги приемат, защото знаете как е с пандемията – някои хора се притесняват. Много жители на Дуранкулак им писаха, че ги чакат. И тази година е същото. Гледаме да запазим традицията, това е голяма радост за хората на празника“, посочи кметът.

c