Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Войната свърши! Стига да поискаш! Посланието на Джон и Йоко е живо, видяха го и в Добрич

WAR IS OVER! IF YOU WANT IT – ВОЙНАТА СВЪРШИ! СТИГА ДА ПОИСКАШ

Четем това на огромни билбордове с размери 12 на 6 метра на фасадата на хотел „България“ в центъра на Добрич. Посланието на Джон Ленън и Йоко Оно напомня на добричлии, че всичко зависи от нас самите. След Каварна през миналата година, идеята на добричлията арх. Камен Жейнов е осъществена и в Добрич. Сега тя е факт и благодарение на неговите приятели и съмишленици Чавдар Стефанов, инж. Емил Тасков и инж. Пенчо Керванов – зам.-кмет на Добрич.

През 1971 година в Ню Йорк Джон Ленън и Йоко Оно записват песента „Честита Коледа, войната свърши”, но по света войните не са свършили. Включително войната във Виетнам, срещу която песента е пряко насочена. Самата кампания на музикантите е започнала две години по-рано – през 1969 година, с краткото послание WAR IS OVER! IF YOU WANT IT, разпространено в 12 големи града по света, живо и споделяно и до днес. А самата песен е част от многото социални ангажименти, които Джон Ленън поема в живота си.

През тази година се навършват 50 години от записването на песента и това е поводът арх. Жейнов и приятели да поставят билбордовете в Добрич. Миналата година в Каварна пък по този начин са отбелязани 40 години от убийството на Ленън.

Билбордовете ще останат на фасадата на хотела един месец - до 20 януари. За да се осъществи идеята има получено разрешение и всичко е оформено документално.

„Искаме да продължим да го правим, да напомняме това послание всяка година. Това за мене е едно положително предколедно пожелание. Ще се опитаме да го правим, ако сме в състояние, ако сме здрави, а и то има и финансово изражение. Само вчера ми се обадиха трима души с желание да се включат. В Ню Йорк например се прави всяка година от десетилетия насам“, посочи арх. Жейнов.

Какво ни казва този надпис? „Че всичко зависи от нас самите, че не трябва да чакаме някой да ни решава проблемите и да ни свърши работата, а трябва сами да си я свършим. Стига да поискаме. Има цяла палитра от конфликти, които зависят от нас - не само въоръжените конфликти, ако щете войната по пътищата, войните между институциите. Това е универсално послание и това му е гениалното, то може да се приложи във всяко време и за всяко нещо.“

Арх. Камен Жейнов е бивш главен архитект на Каварна, сега живее във Варна, но е родом от Добрич.

„Войната свърши!“написаха на огромни билбордове в Каварна – кой и защо?

„Винаги ще има война, срещу която можем да се борим, за да спрем нещо. Война срещу глада, срещу тероризма. Възприемам дори самото убийство на Джон Ленън като война. Защото 30 години по-късно един друг идиот се опита да убие Джордж Харисън по същия начин и той години по-късно почина от стреса и от разсейки, които се получиха при това нараняване. Това според мен също е война – войната на фенове, които, за да станат много известни, искат да убият известна личност“, каза архитектът преди година за Про Нюз Добрич.

c