Водещи новини - дясно Култура Образование Общество

Ученичка от Добрич е сред най-добрите 12 млади писатели на България

Йоана Георгиева от Частната гимназия “Райко Цончев” в Добрич е номинирана за един от най-добрите 12 млади писатели на България, съобщават от учебното заведение.

След множество литературни награди през годините единадесетокласничката получи преди броени дни и най-голямото си признание до сега. Тя попада в селекцията на най-добрите 12 млади писатели на България за 2021 година след участието си в Националния ученически литературен конкурс „Млад писател“. В престижния форум тази година участват рекорден брой млади хора.

Конкурсът се утвърждава като алтернатива на класическите литературни конкурси с нестандартния си формат и изключително сериозното ниво, с искрените предизвикателства и необичаен подход към младите литературни таланти на България. “Това е поле за изява не просто за талантливи деца, а за деца с въображение, богата обща култура, сила на духа и мислене извън матрицата – децата, на които след няколко години България ще разчита, за да я водят по най-трудните пътища на съвремието”, споделя Ивайло Гогов, български писател, поет и сценарист и основател на конкурса.

От стотиците получени текстове журито е селектирало 100, а до финал са достигнали 12 текста. Творбата на Йоана е една от отличените.

Финалният етап се проведе в Националната Априловска гимназия в Габрово. Програмата на включваше публични четения, дискусии и редица литературни инициативи. По думите на Ивайло Гогов Йоана е впечатлила с талант, с литературната си подготовка, с  познания, с поведение и позиция. “Йоана е точно от онези деца – бисери, които поддържат пламъка на безрезервната вяра в утрешния ден”, казва той.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.