Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Първокласничка и учителка по БЕЛ са отличените за „Читател на годината“ от читалището в Каварна

За поредна година библиотеката при НЧ „Съгласие-1890” в Каварна определи наградите „Читател на годината”, съобщават от читалището. По традиция те се раздават в навечерието на светлите рождествени празници . Номинирането се осъществява на база безпристрастна актуална статистика за четенето чрез автоматизираната система за заемане на литература.

Целта на инициативата е да насърчава четенето сред всички възрасти и да допринесе за изграждането на читателски навици и приоритети.

Най-активните читатели на библиотеката ни бяха номинирани в две категории – читател на годината до 14 и читател на годината над 14 години.

В първата възрастова група е отличена първокласничката Йоана Георгиева. „Тя е будно и любознателно дете, което често посещава библиотеката и участва в различни наши инициативи. Обича да чете стихотворения, разкази, приказки. Книжката е неин верен спътник и приятел. Пожелаваме ѝ и занапред да е наш чест посетител и да запази интереса и обичта си към книгата!“, е посланието от читалището.

В категория над 14 г. с наградата е удостоена Стефка Василева – редовен читател и дарител на библиотеката, дългогодишен учител по български език и литература. През изминалата година е прочела общо 161 книги.

Отличените получиха грамоти и награди под формата на ваучери за книги, осигурени от ръководството на читалището.

Определени бяха и най-четените български автори през 2021 година в отдела за възрастни на библиотеката– Мария Лалева, Виктория Бешлийска, Георги Бърдаров, Захари Карабашлиев , Венета Райкова.

Библиотечната статистика посочва и най-предпочитаните чужди автори - Даниел Стийл, Нора Робъртс, Агата Кристи, Дейвид Балдачи, Сандра Браун, Кен Фолет, Луиз Пени.

В детския отдел най-четени бяха заглавията от фентъзи поредиците за Хари Потър, както и поредицата на Рик Риърдън „Пърси Джаксън и боговете на Олимп” и „Дневникът на един Дръндьо” – на Джеф Кини.

През 2021 г. за пореден път библиотеката спечели проект по Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност 2021”. Благодарение на проекта са закупени нови книги за близо 4000 лв. и над 350 тома нова литература са на разположение на читателите в двата отдела на библиотеката.

c