Сряда, 17 април 2024

17.04.2024

Последвайте ни

Институциите на ЕС постигат съгласие по приоритетите за 2022 г. за устойчив ЕС

На 16 декември 2021г.  председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, министър-председателят на Словения Янез Янша, от името на председателството на Съвета, и председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен подписаха Съвместната декларация относно законодателните приоритети на ЕС за 2022 г.

В декларацията се излага общата визия на институциите за преобразена и по-устойчива Европа. Тя показва решимостта на институциите да дадат възможност на ЕС да излезе по-силен от пандемията от COVID-19 и драматичните последици на изменението на климата, както и от други глобални кризи.

В декларация се обръща внимание на ключови законодателни предложения, които понастоящем са в ръцете на съзаконодателите или ще бъдат представени от Европейската комисия до есента на 2022 г. С нея трите институции поемат ангажимент да отдадат най-висок приоритет на набор от инициативи, имащи за цел изпълнението на Европейския зелен пакт, осигуряването на Европа, която е подготвена за цифровата ера, създаването на икономика в интерес на хората, постигането на напредък в изграждането на една по-силна Европа на световната сцена, насърчаването на нашия европейски начин на живот, защитата и укрепването на нашата демокрация и отстояването на нашите общи европейски ценности.

c