Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Граничните полицаи отбелязват професионалния си празник

На 22 декември се отбелязва професионалният празник на Главна дирекция „Гранична полиция“. Навършват се 134 години от тази дата през 1887 година, когато в бр. 145 на "Държавен вестник" е обнародван първият Закон за пограничната стража. Той е приет от 5-ото Народното събрание по предложение на министър-председателя Стефан Стамболов. С него охраната на държавната граница се възлага на Министерството на вътрешните работи.

Той предвижда охраната на границите да се “извършва от една погранична стража, която се състои от конни и пеши стражари, разделени на младши и старши.” На всеки стражар се пада за охрана отрязък от граничната линия, не по-къс от два и не по-дълъг от шест километра.

Пограничната стража участва в Балканската (1912 – 1913), Междусъюзническата (1913) и Първата световна война (1915 – 1918 г.), съвместно с частите на Българската армия.

Съгласно чл. 69 от Ньойския мирен договор от 1919 г.: „България ще може да образува гранична стража, която ще се набира чрез доброволно постъпване и не надминава 3000 души, от тях не повече от 150 офицери и 200 подофицери“.

В периода 1940 – 1944 г. се формират нови гранични поделения, които се разполагат в района на българо-турската граница и черноморското крайбрежие в готовност да отразят евентуална агресия. Гранични поделения (Четвърта гранична бригада) вземат участие във Втората световна война при отбраната на границата срещу германските войски (септември 1944 г.) и в Нишката и Косовската операции през октомври-ноември 1944 г.

Днес Гранична полиция се утвърждава като сигурен гарант на гражданските права и надеждна преграда за нарушителите на законите. Независимо от трудностите при преструктурирането на ГДГП и въвеждането на нови полицейски форми и методи за граничен контрол, службата повиши своята оперативна ефективност и не допусна срив или отслабване в охраната и контрола на държавната граница.

c