Култура Общество

Църквата почита паметта на Света Юлиания

На 21 декември църквата почита паметта на Света Юлиания. Тя е християнска мъченица, живяла през III век във Витиния (Мала Азия).

Според нейно житие тя била дъщеря на знатни и богати родители езичници и била сгодена за момък на име Елевсий, който също бил езичник от знатен род. Отказала обаче да се омъжи за него, тъй като била християнка и не искала да свърже живота си с идолопоклонник. Елевсий се опитал да я убеди да се отрече от вярата си, но молбите му били безуспешни.

Когато научил за случилото се, бащата на Юлиания се отнесъл към нея с голяма жестокост и след като безпощадно я бил, я дал да я съди Елевсий, който по онова време бил управител. По негово нареждане Юлиания била подложена на мъчения, но не се отрекла от вярата си. Мнозина – според житието 630 души, от свидетелите на изтезанията също приели християнството, впечатлени от духовната сила на Юлиания, която оставала непреклонна пред своите мъчители. Всички те били посечени с меч. Накрая самата Юлиания също била обезглавена. Това станало около 290 година.

Имен ден днес празнуват Юлия, Юлиян, Юлиан, Юлияна, Юли, Юлка.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.