Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Кметът на Добрич: Ще има наказани за незаконната поръчка на 15 стари дизелови автобуса

Виновниците за скандалния случай с незаконната процедура за доставка на 15 стари дизелови автобуса за „Градски транспорт“ Добрич ще бъдат наказани. Това стана ясно на днешната сесия на Общинския съвет след зададени въпроси от Детелина Николова към кмета на Добрич Йордан Йорданов.

„През септември т.г. общинското дружество „Градски транспорт“ обяви обществена поръчка за 15 употребявани 70-местни автобуса за 420 000 лв. с ДДС без санкция на Общинския съвет. Социалните мрежи и гражданите реагираха, ние също зададохме въпроси. След тези реакции от Общината е наредено на управителя на дружеството да прекрати незаконосъобразната процедура.

Г-н Йорданов обяви, че ще бъдат наказани виновниците. Три месеца вече това не е станало. Кой от Общината съгласува обществената поръчка? Какви наказателни мерки са предприети спрямо виновните длъжностни лица и кои са те? Кой пое отговорността за допуснатото нарушение и защо не беше обявено публично?“, попита Николова.

Йорданов обеща подробен писмен отговор и заяви, че ще има наказани. „Когато ние получихме информация, че има такава обявена процедура, по законоустановения ред сме изпратили писмо до директора на съответното търговско дружество и бе прекратена процедурата. Всичките ни усилия да съберем цялата информация са към своя край и съвсем скоро ще има резултат. Ще бъде обявено публично и цялостната хронология на събитията ще бъде внесена в ОбС“, каза кметът.

Публикация на Про Нюз Добрич извади на бял свят обществена поръчка, която скандализира общественото мнение. На 4 октомври с публикацията „15 употребявани автобуса ще бъдат закупени за градския транспорт в Добрич“ съобщихме за намерението на общинското предприятие „Градски транспорт Добрич“ ЕООД да закупи за до 350 000 лева, без ДДС, 15 дизелови автобуса, втора ръка с над 70+1 места.

Покана за участие в процедура “пряко договаряне” за  възлагане на обществена поръчка беше отправена само до една фирма – ФАКТОР-П ЕООД.  Според Търговския регистър собственик и управител е Станислава Великова Иванова-Паскалева, а страницата й в интернет е paskalevi.com. Адресът на фирмата е Добрич, околовръстен път Добрич – Варна.

Именно на паркинга там репортер на Про Нюз Добрич в четвъртък, 7 октомври, часове преди изтичането на крайния срок за представяне на оферти – 23:59 ч. на 8 октомври, откри четири автобуса. Три от тях дори вече бяха с надпис „Градски транспорт“.

Междувременно общински съветници алармираха Про Нюз Добрич, че обществената поръчка е обявена в нарушение на чл. 20 от Наредбата за условията и реда за упражняване на правата на собственост на Община град Добрич в търговски дружества с общинско участие в капитала и за участието на Общината в граждански дружества и сдружения с нестопанска цел и сключването на договори за съвместна дейност.

Вижте цялото ни разследване ТУК.

c