Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Две финансови корекции са отбелязани в актуализацията на бюджета на Община Добрич за 2021 година

Капиталовата програма и бюджетът на Община Добрич за 2021 година бяха актуализирани на днешната сесия на Общинския съвет. Бюджетът се актуализира в приходната и разходната си част с 4 570 016 лева.

От дебатите и материалите по актуализацията стана ясно, че на 25 ноември т.г. на Общината е възстановена част от финансовата корекция по проекта за регионалното депо за отпадъци в с- Стожер – 2  740 821 лева, от общата санкция от 4,5 млн. лева. Припомняме, че ВАС отмени наложената финансова корекция през 2019 година.

В актуализацията са отбелязани обаче две други финансови корекции, наложени на Община Добрич.  Едната е по проект „Реконструкция и обновяване на образователна инфраструктура в Добрич - I“, по който бяха ремонтирани Основно училище “Христо Ботев”, Езикова гимназия “Гео Милев”, Природо-математическа гимназия “Иван Вазов” и Детска градина 32 “Зорница”. Общата стойност на проекта бе 6,1 млн. лв., а наложената санкция е 590 хиляди лева. Корекцията е наложена заради процедурата за избор на изпълнител и технически ръководител по проекта. Общината я е обжалвала пред Административния съд в Добрич, където доводите на администрацията са приети. Жалбата обаче е отхвърлена от ВАС.

Другата финансова корекция  е наложена по проекта за реконструкция и модернизация на Ветеринарната гимназия „Проф. д-р Георги Павлов“ и е в размер на близо 99 000 лева.

За изпълнение на мерки във връзка с Covid -19 Общината е получила средства в размер на 1 259 550 лева. Част от тях – 570 000 лева ще се използват за ремонт на сграда във връзка с разкриване на медицински филиал в Добрич. По думите на кмета Йордан Йорданов възстановяването на сградата, където преди години бе медицинския колеж, ще струва минимум 400 000 лева, като в момента се изготвя технически проект и още няма финална цена. Рехабилитацията ще се извърши със средствата, предоставени във връзка с Ковид, но и със собствени средства на Общината. Според съветника Иво Пенчев ремонтът на сградата за медицинския филиал ще струва над 3 милиона лева.

Освен със средствата за Ковид в размер на 1,2 млн. лева и възстановените близо 2,8 млн. лева от корекцията за депото, актуализацията на приходната част на бюджета се допълва от преизпълнение на собствените приходи. По думите на Йорданов изпълнението на бюджета към момента е на 96%, което показва добро планиране и добра събираемост.

c