Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Водоснабдяването – най-сериозният проблем на община Добричка през 2021 година

Като изключим пандемията, най-сериозният проблем през 2021 година за община Добричка бе водоснабдяването. Това заяви пред журналисти кметът Соня Георгиева. Тя посочи, че именно за решаването му са били насочени усилията на общинското ръководство.

Георгиева припомни, че с добри комуникации и усилия бяха издействани 1 300 000 лева за водопровода за село Стожер. Очаква се да приключат процедурите по обещетяване на собствениците на два имота – държавен и горски фонд, през които ще минава водопроводът. Има и един частен имот, но в Държавен вестник вече са обнародвани измененията в ПУП-а и Парцеларния план. Авторът на проекта в момента го преработва. На предстоящото заседание на Общинския съвет в сряда ще бъде внесена докладна за отпускане на над 45 000 лева за авторски строителен надзор и актуализация на проекта. След това ще бъде пусната обществена поръчка за строителството. По думите на кмета ако всичко с нея е наред се очаква строителството на водопровода да започне в началото на лятото на следващата година.

Георгиева каза, че самото строителство най-вероятно ще трябва да се дофинансира. Причината е, че проектът е изработен през 2017 година, а цените в момента са вече съвсем различни. Водопроводът, който предстои да бъде изграден, ще е около 6 километра.

От много години е проблемът с липсата на вода във високите части във Владимирово, а също и в Бдинци и Вратарите, сподели кметът на Община Добричка. Припомняме, че заради безводието миналата седмица жителите на Владимирово излязоха на протест. Георгиева обясни, че преди няколко години – около началото на предния мандат, по настояване на ВиК е закупено голямо количество тръби, част от тях са инвестирани точно във Владимирово. Това става преди Тодор Гикински да поеме ръководството на водното дружество. След като тръбите са положени и Гикински оглавява ВиК, казва, че те не отговарят на нужното качество. Тогава Община Добричка възлага на лицензирана фирма да направи обследване на тръбите. Фирмата излиза със становище, че отговарят на изискванията за качество.

Кметът обясни, че в последствие се оказва – при неформални разговори между двете страни, че тръбите не са с необходимата ширина. „И спирането за икономия на ел. енергия и после пускането на помпите, казват, че води до компрометирането на тези тръби и те се пукат”, каза Георгиева. По думите й има вариант за слагане на скоби на тръбите, но се оказва, че това струва доста повече от самата им смяна. Кметът сподели, че е говорила с Тодор Гикински и го е информирала, че Общината има още доста голямо количество от тези тръби. „Ако е от тях проблемът – да се реши”, каза тя. Според нея обаче проблемът не е само в тръбите, а и от това, не се пускат помпите, а когато се пуснат под налягане става аварии по  водопроводната мрежа.

Има кладенец в Бдинци, собственост на кооперацията в селото, информира Георгиева. Обясни, че ВиК е подало документи до Басейнова дирекция да започне да прави разрешение за водоползване от този кладенец, за да може да се реши проблемът поне в Бдинци и Вратарите. Но за Владимирово все още стои на дневен ред, каза кметът на Община Добричка.

c