Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Сбъдват се прогнозите за спад на ражданията след пандемията в Добрич

Потвърждавам се прогнозите за спад на раждаемостта в резултат на пандемията от COVID-19, съобщи за Про Нюз Добрич началникът на отделението по акушерство и гинекология д-р Ивайло Петев.

Преди година той заяви, че се очаква рекордно ниска раждаемост през 2021 г. Тогава той посочи, че цифрите опровергават това, което масово се говореше, че ще има много новородени, защото хората ще си стоят вкъщи.  Данните сочат, че броят на новородените е намалял със 7-8 процента спрямо предходните години. Ако през последните две години на месец в отделението са проплаквали средно по 75 бебета, то през настоящата година не са едва 65. Това означава, че на ден в МБАЛ-Добрич се раждат средно по две деца.

Това още веднъж потвърждава тезата, че няма бременност по време на криза. Ако за предходните две години в болницата в Добрич е имало  средно по 870 раждания, за настоящата година се очаква техният брой да е дори по-малко от 800.

Вероятно през идната година ще има лек ръст на ражданията, но тенденцията за спад е трайна, подчертава д-р Петев.

В същото време, благодарение на новата техника за лапароскопски интервенции, в АГ отделението на МБАЛ-Добрич има 25% ръст на гинекологичните случаи, които са предимно доброкачествени изменения.

В АГ отделението на МБАЛ-Добрич продължават да отстояват на натиска от ковид и до момента няма нито един заразен от персонала там по време на изпълнение на служебните им задължения.

c