Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

РИМ – Добрич награди участниците в онлайн викторината „В очакване на Коледа“

Приключи онлайн викторината на Регионалния исторически музей в Добрич, наречена „В очакване на Коледа”. Тя се проведе в страницата на музея във фейсбук, като в началото на месец декември в продължение на няколко дни бяха зададени седем въпроса, свързани с традициите и обичаите по време на най-големия и светъл зимен празник.

„Целта ни беше да провокираме интереса на нашите приятели и читатели към познатите и не толкова познати факти и традиции, свързани с Коледа“, посочи Лена Кирилова, главен уредник в Етнографска къща – Добрич.

Специалната награда – празничен коледен кравай, получава Павлета Живкова Иванова от Добрич за своите бързи, точни и изчерпателни отговори на зададените въпроси. За своето участие във викторината са отличени и Ивелина Стефанова от Варна, Миглена Христова от Каварна и Георги Абаджиев от Добрич. Всички ще получат книги за традиционните български празници и издания на РИМ – Добрич.

Участниците в инициативата на музея отговориха на следните въпроси: Защо празнуваме Коледа на 25 декември? Откъде произлиза името на празника Коледа? Какво представлява бъдникът? Какви хлябове се приготвят за трапезата на Бъдни вечер и кои са основните символи и елементи в тяхната украса? Как се нарича водачът на коледарската дружина и каква е етимологията на неговото название? Какви обредни персонажи има в коледарската дружина и каква е тяхната роля в обичая? Как се нарича в народния календар периодът от Коледа до Богоявление и с какви вярвания е свързан?

Музейната колегия благодари на участниците за проявения интерес и пожелава на всички светли, благословени и щастливи празници!

c