Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Международния ден на човешката солидарност

На 20 декември се отбелязва Международният ден на човешката солидарност. За първи път, по инициатива на ООН, денят се чества през 2006 година. Целта му е да се подчертае значението на солидарността в живота на хората и единството в многообразието.

Солидарността в политическата социология е чувство на единство в разбиранията и взаимна подкрепа. Основава се на общност на интереси, цели или предпочитания сред хората. Терминът показва социалните отношения, които свързват хората един с друг.

Това е взаимната подкрепа и разбиране в обществото, както между отделните индивиди, така и между по-големи общностни групи. Тя отразява степента на близост в социалните отношения, терминът се използва основно в социологията, политиката и понякога във философията.

Според Емил Дюркем видът солидарност отговаря на типовете общества. Дюркем определя два основни типа солидарност в „За разделението на обществения труд“ (1893): механична и органична. В обществата с механична солидарност, кохезията и интеграцията идват от хомогенността на индивидите, които са свързани чрез подобна работа, обучение, вярвания и начин на живот. При традиционните общества това са роднинските връзки. Органичната солидарност се появява с индустрилизацията и произтича от взаимозависимостта, макар че индивидите имат различно обучение и вярвания, различна специализация, те се нуждаят едни от други, за да изпълняват своите специфични задачи.

При Ричард Рорти солидарността е базирана на „случайността от речници“, тоест тъй като индивидите боряват с различен, но случаен в развитието и възприемането му език, тяхната индивидуалност и начините, по които описват света са различни, и либералното разбиране за тази ситуация е основание за солидарността.

c