Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Официалният календар на Община Тервел за 2022 година представя старите чешми в района

Община Тервел издаде своя календар за 2022 година. Той има краеведска стойност и представя общинско проучване на тема „Чешмите в Тервелския край“, посочват от Общината.

Календарът има 12 листа, за дванадесетте месеци на годината. На всеки от листите е представена по една чешма, която се намира в Община Тервел. Сред тях са чешмите в с. Жегларци, с. Мали Извор, с. Поп Груево. Има и корица, върху която е аранжиран колаж от чешми и съхранени в музея на Тервел снимки, изобразяващи моми, носещи вода от чешмите , както и снимка на народната певица Калинка Вълчева като младо момиче с менци за вода.

Общо 24 чешми са намерили мястото си на общинския календар. За три от тях се пазят и предават на поколенията легенди и истории, които също са отразени в календара. Другото, което жителите на общината могат да намерят в него, са бележити дати и годишнини, с акцент на тези, които отразяват събития, случили се в Община Тервел.

Интересна е легендата за каменната чешма в с. Поп Груево. На грънчаря Иван Николов Михалев /1905-1973/ от вече заличеното добричко село Горско се родила дъщеря Донка /1934-1989/. Залиняла тя още от дете от нелечима болест. Тръгнал баща й с каруцата по градове и села лек да й търси. Спрял в тервелското село Поп Груево. Там стари мъдреци му казали, че за да оздравее ще трябва да стори някакъв себап- да изкопае кладенец, да построи или възстанови изоставена чешма, та като мине морен пътник край тях и реши да пие вода, да пожелае на този, който ги е строил, добро здраве и дълъг живот. Послушал баща й съветите на старците и тръгнал да търси такава чешма. Открил я в това село. Намерил каменоделци, които след три-четири месеца закарал до чешмата. Майсторите бързо си свършили работата и написали, че чешмата е възстановена от грънчаря Иван Николов. Нарекли я Голямата чешма. Построена била в 1797 год. Имала 25 корита. Дали от това, дали от друго - никой не разбрал, но животът на дъщеря му се удължил до 55 години. Родила две дъщери, отгледала и внуци./tervel.bg/

c