Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Николай Ангелов: Община Балчик е финансово стабилна

Докладна записка с предложение Община Балчик да отпадне от списъка на общините за финансово оздравяване на Министерството на финансите /МФ/ ще предложи на предстоящото заседание на Общинския съвет /ОбС/ кметът Николай Ангелов.

За Про Нюз Добрич той обясни, че МФ има пет критерия, които оценяват финансовото състояние на общините. Когато някоя тях отговаря на три от тези критерии се обявява за община в лошо финансово състояние. Тогава се прави оздравителен план, има процедура, която трябва да се спази от кмета и ОбС, посочи Ангелов. По думите му тъй като Община Балчик е отговаряла на три от петте критерия е влязла в тази процедура. Сподели: „Ние бяхме с просрочени задължения, повече от 5 процента задължения в сравнение с бюджета и по-ниска събираемост на данъците от средната за страната”. По думите на Ангелов средната събираемост на данъците в страната за 2020 година е била 72 процента, а в Община Балчик – 71 на сто.

Според мен Община Балчик вече не е в нито един от критериите и за да бъде приключена процедурата тя се прекратява с решение на ОбС, обясни кметът. „Не сме теглили никакви кредити, просто малко си намалихме разходите и в този момент не дължим на никого една стотинка. Още през септември бяхме изчистили всичките си задължения”, посочи Николай Ангелов.

Може би и Ковид-кризата също ни помогна, защото заради ограничения социален живот ние наистина намалихме разходите за така наречените социални дейности, каза кметът. Обясни, че се е наложило да бъде намалена доста за 2021 година Капиталовата програма. „За сметка на това компенсирахме с външни приходи – от европейски проекти, министерски постановления и т. н. Така че всичко беше планирано за 2021 година в Капиталовата програма е изпълнено, но с много малка част от нашите собствени приходи”, сподели Николай Ангелов.

c