Бизнес Водещи новини - дясно Здраве Общество Туризъм

Гостуването в България за Коледа и Нова година – мисия възможна и без “зелен сертификат”

На фона на все по-затегнат граничен контрол в повечето държави-членки на ЕС, заради ограничаване разпространението на новия вариант на коронавируса “Омикрон”, българските здравни власти напомнят за действащите към момента правила за достъп до територията на България.

Уточнението е свързано с големия брой запитвания на български граждани, на които предстои пътуване до България за коледните и новогодишните празници.

Съгласно Заповед № РД-01-977/26.11.2021 г. на министъра на здравеопазването, изменена със Заповед № РД-01-1036/17.12.2021 г., правилата за влизане на територията на България са:

1. Лицата, пристигащи от „Зелена зона“ и „Оранжева зона“, се допускат на територията на страната при представяне на:

  • – Цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или на аналогичен документ
  • – Цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване или на аналогичен документ
  • – Цифров COVID сертификат на ЕС за проведено изследване или на аналогичен документ
  • Аналогичният документ съдържа същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС

ВАЖНО! Лицата, които не представят нито един документ, се поставят под карантина за 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава.

Поставеното под карантина лице може да направи PCR изследване за COVID-19 или бърз антигенен тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната, т.е. след 3 дни. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината на лицето се счита за преустановена от деня, следващ деня на получаване на резултата.

2. Лицата, пристигащи от „Червена зона“, се допускат на територията на страната при представяне на:

  • – Цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или на аналогичен документ
  • – Цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване или на аналогичен документ
  • – Цифров COVID сертификат на ЕС за направено PCR изследване за COVID-19, проведено до 72 часа преди влизане в страната, или на аналогичен документ
  • Аналогичният документ съдържа същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членове на техните семейства, които не представят нито един документ се допускат на територията на страната и се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава.

ВАЖНО! За тях не съществува възможност за освобождаване от карантина.

На територията на страната не се допускат единство лица, пристигащи от следните държави от червената зона:

Република Мозамбик, Република Боствана, Република Южна Африка, Лесото, Есватини, Република Намибия и Република Зимбабве.

Изключенията

За български граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства и задължително се поставят под карантина за срок от 10 дни. Лицата задължително предоставят по електронна поща на регионалната здравна инспекция, която ги е поставила под карантина, документ с резултат от проведено от 10-тия до 12-тия ден от влизането на територията на страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19.

zapoved__rd-01-1036-17122021_g

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.