Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

150 танцьори от Тервел ще представят 11 забравени хора и песни в произведението „Някъде из Добруджа”

Клуб за български народни хора и танци „Добруджанци” към Сдружение „Добруджанци Тервел” спечели проект от Национален фонд „Култура”, програма „Подкрепа на частни организации в областта на любителското изкуство”, сесия 2021 година, на стойност 10 400 лева, съобщават от Община Тервел. По проекта ще бъде създадено сценично фолклорно танцово произведение „Някъде из Добруджа” с времетраене 35 минути. То ще бъде на основата на автентичен фолклор от района на Тервел и Силистра. Изследвани и проучени са 11 хора от региона, които ще бъдат пресъздадени чрез хореографска обработка и режисура. Ще бъде използвана авторска музика на местен музикант, аранжирана и записана в студио. Създаденият проект ще се представи на сцена пред публика и онлайн среда.

Проектът предвижда ангажиране на 150 душ изпълнители в танцовото произведение. Участници ще са Клуб за български народни танци „Добруджанци” и партньори ПГТО „Дочо Михайлов” в Тервел, Концертен състав, младежи, към Детски фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева” при НЧ „Димитър Дончев-Доктора”, музиканти и певци от Добруджа.

Проведени са 4 теренни проучвания от хореографа и композитора на автентични хора и песни в селата Алеково, Алфатар, Сребърна, Иширково. Предвижда се създаване на видео материал на теренните проучвания, 4 студийни звукозаписа на добруджанските хора повлекана, дьортаяк , данец, пандалаж, цялостна хореография и  композиция на танцовото произведение с всички песни и танци, видео уроци за разучаване на отделните елементи. Ще бъдат обучени 150 участници. Предвиждат се също концерти в 4 населени места, създаване на интернет страница за разпространение на произведението, провеждане на работилници за изработка на декора и реквизита.

Дейностите, които са включени в проекта, са свързани с изучаване на забравени хора и песни. Интересът на всички участници е да запазят и разпространяват българския фолклор. Повечето от тях са работещи в различни сфери, които не са свързани с него. Всички състави имат самостоятелна концертна дейност и много публики. С обединяването им ще бъдат привлечени и нови почитатели. Освен репетиционни срещи са предвидени занимания на открито с организирани флашмоб събития.

Сдружение „Добруджанци Тервел” е организация с обществено полезна дейност, което работи в сферата на българския танцов фолклор. Целите му са да подпомага развитието, изучаването, опазването, съхранението, получаването и популяризирането на българското народно творчество - автентичен и обработен фолклор, във всички негови компоненти - танци, песни, обичаи, обреди, диалект, народни инструменти, кулинария, народни костюми, предмети, хумор и самобитност, както част от националното и международно културно наследство и сценичното му претворяване във всички форми на поднасяне.

Сдружението организира семинари и творчески работилници на местно ниво в сферата на добруджанския танцов фолклор. Съорганизатор e на Фестивала „Бяла жътва” в партньорство с Община Тервел и МИГ „Тервел–Крушари”.

c