Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Уеб програмиране и дигитален маркетинг усвояват деца в НЧ „Й. Йовков“ в Добрич

Йордан Димитров ръководи школата по уеб програмиране в народно читалище „Йордан Йовков – 1870“ в Добрич.

Завършил е начална училищна педагогика и информационни технологии, където започва изучаването на тази широка дисциплина. „Казвам широка, защото тя съдържа в себе си повече от един език за програмиране като HTML, PHP, CSS и много други, които са необходими за изграждането на всеки един уеб сайт“, споделя Йордан. Самият той се е занимавал професионално с  уеб програмиране в бизнес средите, откъдето идва в читалището. Именно тук започва да преподава тази материя със старта на школата през 2019 г. Оттогава досега през нея са преминали над 20 ученика на възраст между 10 и 15 години.

Провокира ги най-вече това, че изучаваните теми в школата по уеб програмиране допринасят изключително много за тяхното сегашно и бъдещо развитие по предмета информационни технологии. Въпреки широкото разпространение на информационните технологии в днешния ден и специалното им използване, децата  изпитват затруднения в усвояването на тази материя, смята Димитров. Обяснява, че  изучаването на уеб програмиране съвсем не означава само да можеш да работиш със смартфон и телефон. В школата децата получават много по-задълбочени познания.

Изключително важно е да могат да създават страница в интернет с редактирано от тях съдържание. Това в никакъв случай не означава само са качат картинки и да сложат текст. Този уеб сайт трябва да бъде изключително добре съобразен с условията, които се изискват от търсачките, за да може да бъде бързо откриван.

„Изработката на един уеб сайт бих определил с това да имаш визитна картичка, която да носиш в джоба, без да я дадеш на никого. В тази връзка се налага изучаването на т.нар. SEO оптимизация, което означава сайтът да може да се класира по-високо в търсачката, за да има някакъв смисъл изработката на този уеб сайт. Учениците работят с изключително голям брой CMS системи, които са системи с включени административни панели. Всяка от тези системи има различен начин на оптимизация. Също така, за да бъде ефективен един уеб сайт, освен оптимизацията и самата изработка, се налага и предприемането на много други действия, като рекламата в социалните мрежи, която е изключително важна, разпространена и деликатна материя. Те трябва да имат познания как един сайт да бъде рекламиран в социалните мрежи, какви изображения са необходими, какви формати т.е. придобиват се и познания по дигитален маркетинг“, споделя Йордан Димитров.

С ръководството на читалището преценили, че това е по-широка среда, в която може да се работи. Защото някои от учениците не усвояват толкова добре програмните кодове, но усвояват много по-добре графичната обработка. Други работят много по-добре и по-бързо със социалните мрежи, което също е много важно. Имат познания какви изображения са необходими, какви формати и т.н.

„Особено важно е да имат познания и за файловите разширения, които са изключително много. Защото при  изписването на кода не можеш да въведеш изображение, без да знаеш какво е разширението му. Просто темата е наистина много деликатна“, добавя младият преподавател.

Досега възпитаниците на школата не са участвали в състезания, но скоро ще започне подготовката на някои от децата за участие в олимпиада по информационни технологии.

„Всички деца се развиват много добре, но не всяко има амбицията за подобно постижение“, допълва Димитров.

Самият той препоръчва като оптимален вариант занимания два пъти в седмицата. „Сега се налага да провеждаме часовете онлайн, но за моя голяма изненада, те имат изключително голям успех. Не очаквах, че е възможно децата да са вкъщи, а аз да съм в кабинета си и това да води до напредък от тяхна страна. Мога да кажа, че онлайн обучението им дава самостоятелност и затова този напредък е значителен, което много ме радва. Допреди пандемията нямах представа, че това е възможно, но онлайн обучението не е препоръчително, а задължително след проведени занятия в читалището“, категоричен е той.

Горд е с това, че успява да е интересен на децата в  школата. Записването продължава и могат да се включат и нови деца.

c