Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Продават на търг дървесината от изсечените в Добрич дървета

На търг ще бъде продадена дървесината от изсечените тази година при ремонт на улици и тротоари в Добрич дървета. Това става ясно от една от докладните записки, които  ще бъдат разгледани на заседанието на Общинския съвет във вторник, 21 декември.

Според нея причината за продажбата е невъзможността и нерентабилността за складиране на още дървен материал за огрев на прилежащите терени на общинското предприятие  „Устойчиви дейности и проекти”. Той е получен от дейностите по санитарни резитби и отсичане на дървета на територията на общината, посочва кметът Йордан Йорданов.

 Общото количество дървен материал е 350 пространствени м3. Остойностяването му е извършено от независим експерт – оценител. Целта на направеното предложение е да повиши приходите в бюджета на Община град Добрич и да се разчисти терена на ОБП „УДП“ от качествената и некачествена дървесина за огрев. Постъпилите приходи ще бъдат използвани за подпомагане на дейност „озеленяване”.

Изсичането на липи в Добрич оправдано с „нов подход в озеленяването“

Предложение на начална тръжна цена – 46.51 лева на пространствен м3 с включено ДДС (38.76 лева без включено ДДС на м3  или 16 279.20 лева с включено ДДС за цялото количество от 350 пространствени м3.

В отговор на запитвания на Про Нюз Добрич от Община Добрич съобщиха, че по цялата улица „Любен Каравелов“ в резултат на ремонтните дейности са премахнати 16 здрави дървета. Отрязани са и 4 бр. платан и 8 бр. ясен на ул. „Иван Вазов“ поради цялостна реконструкция на улицата. Разположението на дърветата в непосредствена близост до фасадите на сградите и големината на кореновите системи не позволяват тяхното запазване. При изграждането на тротоара ще бъде обособена зелена ивица успоредна на тротоара, в която ще бъдат засадени нови дървета, увериха от Общината.

c