Бизнес Водещи новини - дясно Здраве Общество Туризъм

От днес отпада задължителната карантина и е-регистрация за влизащите в Германия от България

Според последната класификация на държавите – по нивата на епидемичен риск от разпространение на COVID-19, извършена от Института „Робърт Кох“, от 19-и декември 2021 г. България вече не се класифицира като високорискова зона. От Министерство на външните работи информират, че това позволява на влизащите от територията на България да не представят предварителна дигитална регистрация на уебсайта www.einreiseanmeldung.de преди пътуването. Отпада и задължителната карантина след пристигане в Германия.

При влизане от България обаче продължава да бъде валидно изискването за задължително представяне на удостоверителни COVID-19 документи (сертификат за преболедуване, ваксинация или свидетелство за извършен тест).

Изключения

Задължението за представяне на свидетелство за ваксинация, за преболедуване или на отрицателен PCR или антигенен тест е приложимо за всички, с изключение на децата под 12-годишна възраст. Изискването се прилага за всички над 11-годишна възраст, независимо от вида транспорт, който се използва.

Информация за признаваните от немските власти видове ваксини може да бъде открита на следния уебсайт: https://www.pei.de/impfstoffe/covid-19.

Трябва да са минали 14 дни от пълната ваксинация (поставени една или две дози според вида ваксина; ако лицето е преболедувало и има поставена една доза, също се зачита). Ваксината трябва да е вписана в Цифров COVID сертификат на ЕС или в жълтия имунизационен паспорт на СЗО.

Що се отнася до признаваното свидетелство за оздравяване от коронавируса, то за такова е необходимо да се представи положителен резултат от PCR тест от преди най-малко 28 дни, но не по-стар от 6 месеца преди пристигането в Германия.

Изследванията за COVID-19, с които може да се пътува до Германия, са PCR или антигенен тест, представени на немски, английски или френски език. PCR тестът следва да е направен не по-късно от 72 часа преди пристигането, а антигенният тест – не по-късно от 48 часа преди пристигането в Германия.

Представяне на направени тестове за наличие на антитела НЕ СЕ признават от федералните здравни власти!

Снимки на свидетелствата НЕ СЕ приемат! Изискването е да се представят издадените оригинални документи – както на хартия, така и в цифров вид.

Резултатът от PCR теста или от антигенния тест, свидетелствата за пълна ваксинация или за преболедуване следва да бъдат на немски, английски, френски, италиански или испански език.

Ясу, Елада!: От 19.12 без отрицателен PCR-тест за Ковид ще допускат само деца до 5 години

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолство на Република България във Федерална Република Германия, Берлин, адрес: Mauerstrasse 11, 10117 Berlin, тел.: +49 30 201 09 22, имейл: konsul@botschaft-bulgarien.de
Генералното консулство във Франкфурт на Майн на следните телефони:+49 69 509278 1320, +49 69 509278 13 10
Генерално консулство на Република България в Мюнхен, адрес: Walhallastraße 7, 80639 München, телефон:+49 89 171 176 14; +49 89 171 176 15
Дежурен телефон само за спешни случаи и извънредни ситуации в извънработно време: +49 172 888 10 56; Е-mail: Consulate.Munchen@mfa.bg

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.