Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

10 са новите защитени детски градини и училища в област Добрич

Министерският съвет одобри допълнителни 96 168 лева за финансиране на новите защитени детски градини и училища, получили такъв статут през настоящата учебна година. Средствата се разпределят за три защитени училища, четири детски градини и четири части от детски градини (филиали), които се намират в 11 общини. Финансирането е за периода 15 септември – 31 декември т.г.

В новите защитени институции се обучават 157 деца и 151 ученици от I до VII клас. С допълнителните средства се осигурява издръжка на образователния процес до края на 2021 г. В новия списък на защитените образователни институции, одобрен от кабинета на 1 декември т.г. влизат 10 учебни заведения от област Добрич.

Най-много – три, те са в община Генерал Тошево. За едноименните училища "Йордан Йовков" в селата Красен и Спасово за учениците от I до VII клас, както и за детската градина в село Спасово за децата в задължителна предучилищна възраст. В община Каварна това са детска градина "Слънце" в с. Септемврийци за децата в задължителна
предучилищна възраст, както и за Основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в с. Белгун за учениците от I до VII клас, включително. В община Крушари това са Основно училище "Васил Левски" в с. Коритен, за учениците от I до VII клас, включително, както и за част от Детска градина децата в задължителна предучилищна възраст в същото село.
Защитено в община Добричка е Основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в с. Ведрина за учениците от I до VII клас, включително, в община Тервел това е Основно училище "Отец Паисий" в с. Нова Камена за учениците от I до VII клас, включително, а в Шабла - Основно училище "Св. Климент Охридски" в с. Дуранкулак - за учениците от I до VII клас, включително.

От началото на тази календарна година 101 общини са получили средства за включване на четиригодишните деца в системата на задължителното образование. До началото на учебната 2023 - 2024 година всички общини трябва да създадат условия за осъществяване на предучилищно образование за децата на четири години.

c