Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Три семейства от Добрич се сдобиха с рожби след финансирано от Общината ин витро

Три бебета проплакаха тази година в Добрич благодарение на подпомагане по Правилника за отпускане на финансова помощ за лечение на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, с постоянен и/ или настоящ адрес на територията на община град Добрич. Това съобщиха за Про Нюз Добрич от местната администрация след отправено запитване.

През годината за подпомагане по общинския правилник кандидатстваха четири двойки. И четирите са одобрени, като до настоящия момент са изплатени средствата на две от тях. Останалите ще получат финансирането през следващата година. Изплатените средства са 4 970 лева. 

Правилникът на Община град Добрич бе приет през 2018 година. От тогава до момента са родени 5 бебета и са подпомогнати 15 двойки с репродуктивни проблеми.

През юли тази година бяха приети промени в Правилника. Те касаят  добавяне на първоначалните изследвания за доказване на репродуктивни проблеми, съпътстващите операции, както и минималния набор изследвания, съгласно медицинския стандарт за дейности по асистирана репродукция за допълване обхвата на финансираните дейности. По този начин ще се подпомогнат двойки, които отговарят на условията на Центъра за асистирана репродукция при положение, че не се финансира една и съща дейност. Актуализирани са и средствата  -  до 1 500 лв. за извършване на изследвания и съпътстващи медицински манипулации и до 3 000 лв. за ин витро или ин витро с донорска яйцеклетка или сперматозоиди. Има промени и в текста на заявлението за кандидатстване и декларацията.

c