Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

От „Четири лапи” апелират за празници без фойерверки

Започва кампанията „Красивото за нас е ужасяващо за тях”

Фойерверките и пиратките допринасят за настроението в празничната нощ, но силният шум не е повод за радост на домашните любимци. Точно обратното - Фондация „Четири лапи” започна кампания за спасяването на кучета и котки от твърде шумното отбелязване на Новата година от хората.
Кучето Ая е на шест. С всяка година се учи да свиква освен с шума от скейтборд в парка, но и с този от пиротехника по празниците. „В момента, в който чуе такъв пукот вкъщи, обикновено е спокойна. Най-много да отиде на тъмно в банята, навън обаче е по-тревожна”, обясни Пенка Дечева.
Стопанката ѝ се опитва да създаде необходимия комфорт, поне вкъщи. „Гледам - доколкото мога, да намаля дразнителите, да има пуснати завеси, да намаля шума, за да бъде контролирана пукотевицата”, добави Дечева.
Пукотът на фойерверки може да предизвика учестено дишане при животните и загуба на ориентация, казват лекари.
„Бездомните животни бягат в неизвестна посока. Този силен стрес може да бъде пагубен за тях. От силния шум могат да попаднат под гумите на някой автомобил”, обясни ръководителят на клиника за бездомни животни към Фондация „Четири лапи” Надежда Мечева.
„Това е първосигнално същество. Сърцето му подскача. Има и смъртни случаи”, добави Иван Пасков.
С кампанията „Красивото за нас е ужасяващо за тях” от Фондация „Четири лапи” призовават освен за настроението по празниците, да помислим и за котките и кучетата. „Искаме да призовем гражданите за едно по-отговорно използване на пиротехническите материали”, апелира Мечева.
Всеки може да се присъедини към кампанията. Съветите към стопаните са да извеждат домашните си любимци на повод навън, а на нашийника да има медальон с име и телефонен номер , в случай, че животното избяга изплашено.

Източник: Нова ТВ

c